Бръшлян

Пусни щипка красота и любов в чая си

Представете си романтичния изглед към кокетните провинциални къщички, чиито прозорци и врати са заобиколени от буйна вечнозелена растителност. Точно това красиво, увивно, пълзящо и катерливо декоративно растение, което с помощта на малки коренчета в основата на листата се закрепя здраво към повърхността, е бръшлянът.
Височината, която може да достигне, е около 25 метра. Характерно за листата на бръшляна е, че са твърди и лъскави, а формата – разнообразна. Цветовете му са събрани в гроздовидни съцветия, които са полутопчести. Плодовете имат форма на кълбо и при съзряване стават тъмновиолетови или синкаво-черни на цвят. С узряването на плодовете настъпва краят на цикъла на растението, който е противоположен на този на повечето растения.
Бръшлянът вирее у нас из широколистните и смесените гори, среща се в прохладни местности, градини, паркове и по фасадите на жилищни сгради.
Химичният му състав е богат на сапонини, флавонов гликозид рутин, хлорогенова и кафена киселина. Съдържа още каротин, дъбилни вещества, смоли и пектин. Богат е на витамин Е, еметин и хедерасапонин С.
Всички полезни вещества на бръшляна, от които се правят лечебни отвари, са синтезирани в неговите листа. Затова да прибавиш към напитката си бръшлян е като да сложиш частица любов и здраве в чаша чай. Това красиво растение се явява и приятел на дамите, като успешно бори целулита. Освен на красотата „отвън“, бръшлянът помага и на здравето „отвътре“. Напитка, съдържаща листа от билката, е особено ефикасна срещу бронхита и настинката през зимния сезон. Използва се и от народната медицина при лечение на грипоподобни симптоми.
Бръшлянът помага при чернодробно-жлъчни заболявания, както и при ревматизъм и подагра. За максимален ефект 1/2 чаена лъжичка ситно нарязани листа се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Тази доза се употребява за 1 ден.
Освен за вътрешна употреба, бръшлянът се явява пръв помощник и за външно лечение на мазоли, гнойни рани, брадавици, изгаряния, при косопад, бяло течение. Заради красивия си външен вид растението се използва за декорация.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…