• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бръшлян

Пусни щипка красота и любов в чая си

Представете си романтичния изглед към кокетните провинциални къщички, чиито прозорци и врати са заобиколени от буйна вечнозелена растителност. Точно това красиво, увивно, пълзящо и катерливо декоративно растение, което с помощта на малки коренчета в основата на листата се закрепя здраво към повърхността, е бръшлянът.
Височината, която може да достигне, е около 25 метра. Характерно за листата на бръшляна е, че са твърди и лъскави, а формата – разнообразна. Цветовете му са събрани в гроздовидни съцветия, които са полутопчести. Плодовете имат форма на кълбо и при съзряване стават тъмновиолетови или синкаво-черни на цвят. С узряването на плодовете настъпва краят на цикъла на растението, който е противоположен на този на повечето растения.
Бръшлянът вирее у нас из широколистните и смесените гори, среща се в прохладни местности, градини, паркове и по фасадите на жилищни сгради.
Химичният му състав е богат на сапонини, флавонов гликозид рутин, хлорогенова и кафена киселина. Съдържа още каротин, дъбилни вещества, смоли и пектин. Богат е на витамин Е, еметин и хедерасапонин С.
Всички полезни вещества на бръшляна, от които се правят лечебни отвари, са синтезирани в неговите листа. Затова да прибавиш към напитката си бръшлян е като да сложиш частица любов и здраве в чаша чай. Това красиво растение се явява и приятел на дамите, като успешно бори целулита. Освен на красотата „отвън“, бръшлянът помага и на здравето „отвътре“. Напитка, съдържаща листа от билката, е особено ефикасна срещу бронхита и настинката през зимния сезон. Използва се и от народната медицина при лечение на грипоподобни симптоми.
Бръшлянът помага при чернодробно-жлъчни заболявания, както и при ревматизъм и подагра. За максимален ефект 1/2 чаена лъжичка ситно нарязани листа се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Тази доза се употребява за 1 ден.
Освен за вътрешна употреба, бръшлянът се явява пръв помощник и за външно лечение на мазоли, гнойни рани, брадавици, изгаряния, при косопад, бяло течение. Заради красивия си външен вид растението се използва за декорация.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…