• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Трицветна теменуга

Любовен еликсир или природен дар?

Ще познаете трицветната теменуга по това, че образува пъстър цветен килим навсякъде, където вирее. Тя е символ на любовта и желанието. С красивите си цветове се е превърнала в муза на много поети и художници. Освен с привлекателен външен вид, растението се слави и като силно лечебно средство.
Дошла да озари деня ви с лъч красота, трицветна теменуга може да се срещне по цялата територия на България – по сухите тревисти и каменисти местности, по нивите и на горските полянки, в градини и паркове.
Теменугата е едногодишно или многогодишно тревисто растение. Позната е и с имената пъстра теменуга, любиче и дива теменуга. Коренът на растението е тънък и е във формата на вретено. Трицветната теменуга има леко разклонено стъбло, което може да достигне до 40 см височина. Листата са нежни и назъбени. Характерна черта при тях е, че долните листа са с форма, наподобяваща яйце, а горните – имат дълги дръжки и са спирално разположени. Цветовете на теменугата са с дълги дръжки и излъчват много приятен аромат. Венчелистчетата са сини, виолетови и бели на цвят, понякога преливащи в по-светли или по-тъмни нюанси. Растението цъфти от май до септември месец.
В състава на билката има сапонин, виолакверцетрин, скопарин, сапонарин и сапонаретин. Известни са още кверцетин и виоланин. Трицветната теменуга има в себе си етерично масло с метилов естер на салицилова киселина и каротиноиди със специфичен виолаксантин. Богата е на витамин С, слузести полизахариди и танини. Растенията, които вирят по територията на България, не съдържат алкалоиди.
За лечебни цели се използва надземната част на теменугата, събрана по време на цъфтеж. Билката помага при суха кашлица, кожни страдания и задръжка на течности в организма. Тя лекува ревматизъм, заболяване на пикочните органи и истерия.
Билката намира приложение при различни заболявания на кожата като екземи, обриви и дерматити. В народната медицина растението се използва при атеросклероза и подагра.
Трицветната теменуга се прилага външно като бани и компреси за лечение на краста и гнойни пъпки. Помага и при рахит. Отвара от билката се използва за измиване на главата, като по този начин премахва главоболието и помага при безсъние. Пресният сок от теменуга действа благоприятно при рани и отоци.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…