• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Хвойна

Така ухае здравето

Уханието на хвойна се свързва с мъжествеността. Той е онази специфична нотка в аромата на мъжете, която ни дава сила. Заедно с това, хвойната има и мощно билково действие.
В България е разпространена главно по обезлесените склонове. Може да се срещне в иглолистните и дъбовите гори. Хвойната вирее до 1700 м надморска височина. Рядко може да бъде забелязана в южната част на страната ни. Растението се среща самостоятелно или на групи със себеподобни.
Хвойната е вечнозелен двудомен храст. Тя принадлежи към семейство Кипарисови. Растението е познато още като смрика, боровица, клека и синя хвойна. Билката е много разклонена и може да достигне до 4 м височина. Леторастите ѝ са червеникаво-кафяви на цвят. Специфично е, че по-възрастните клони са оцветени в сиво-кафяво. Листата на хвойната са разположени в снопчета по три. На външен вид приличат на шило, което има заострен връх. Цъфти през май и юни, а семената узряват през есента на следващата година. Плодчетата са във форма на кълбца. На цвят са синкаво-черни и покрити с восъчен налеп.
Използваеми части на хвойната са плодчетата, иглиците и носещите клонки.
Плодчетата имат в химичния си състав етерично масло, което е богато на А-пинен и Р-пинен. Откриват се още и веществата феландрен, сабинен и камфен. Съдържат и дипентен, юненол и терпинеол. Плодчетата на хвойната разполагат с терпинолен, борнеол, изоборнеол и лимонен. В състава им има мирцен, юниперол, хвойнова камфора и терпена. Те съдържат още инвертна захар, горчивия глюкозид юниперин и смолисти вещества.
Хвойната се слави като билка, която действа успокояващо на нервите. Растението помага при лечение на възпалени бъбреци и пикочен мехур. Помага при спазми. Чай от хвойна се прилага като диуретично средство. Билката оказва благоприятно въздействие при лечение на ревматизъм и болки в ставите. Справя се и с лечението на чернодробни и кожни заболявания, както и при неврози. Билето има и противовъзпалителни свойства.
Запарка или отвара от хвойна засилва имунната система. Помага при стимулиране на кръвообращението. Отварата лекува астма и възпаление на бронхите и белите дробове. При кожни обриви се препоръчва консумирането на няколко плодчета от билката дневно.
Хвойната се справя и с лечение на проблеми, свързани с простатата и нередовния месечен цикъл. Чай от хвойна помага при безсъние.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…