• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Хвойна

Така ухае здравето

Уханието на хвойна се свързва с мъжествеността. Той е онази специфична нотка в аромата на мъжете, която ни дава сила. Заедно с това, хвойната има и мощно билково действие.
В България е разпространена главно по обезлесените склонове. Може да се срещне в иглолистните и дъбовите гори. Хвойната вирее до 1700 м надморска височина. Рядко може да бъде забелязана в южната част на страната ни. Растението се среща самостоятелно или на групи със себеподобни.
Хвойната е вечнозелен двудомен храст. Тя принадлежи към семейство Кипарисови. Растението е познато още като смрика, боровица, клека и синя хвойна. Билката е много разклонена и може да достигне до 4 м височина. Леторастите ѝ са червеникаво-кафяви на цвят. Специфично е, че по-възрастните клони са оцветени в сиво-кафяво. Листата на хвойната са разположени в снопчета по три. На външен вид приличат на шило, което има заострен връх. Цъфти през май и юни, а семената узряват през есента на следващата година. Плодчетата са във форма на кълбца. На цвят са синкаво-черни и покрити с восъчен налеп.
Използваеми части на хвойната са плодчетата, иглиците и носещите клонки.
Плодчетата имат в химичния си състав етерично масло, което е богато на А-пинен и Р-пинен. Откриват се още и веществата феландрен, сабинен и камфен. Съдържат и дипентен, юненол и терпинеол. Плодчетата на хвойната разполагат с терпинолен, борнеол, изоборнеол и лимонен. В състава им има мирцен, юниперол, хвойнова камфора и терпена. Те съдържат още инвертна захар, горчивия глюкозид юниперин и смолисти вещества.
Хвойната се слави като билка, която действа успокояващо на нервите. Растението помага при лечение на възпалени бъбреци и пикочен мехур. Помага при спазми. Чай от хвойна се прилага като диуретично средство. Билката оказва благоприятно въздействие при лечение на ревматизъм и болки в ставите. Справя се и с лечението на чернодробни и кожни заболявания, както и при неврози. Билето има и противовъзпалителни свойства.
Запарка или отвара от хвойна засилва имунната система. Помага при стимулиране на кръвообращението. Отварата лекува астма и възпаление на бронхите и белите дробове. При кожни обриви се препоръчва консумирането на няколко плодчета от билката дневно.
Хвойната се справя и с лечение на проблеми, свързани с простатата и нередовния месечен цикъл. Чай от хвойна помага при безсъние.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…