• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Еньовче

Съюзник в борбата с рака и извор на младост

Кръстено на светеца, с чието име е свързан празникът на билките, еньовчето е чудна българска щипка здраве, ценен цяр и славен помощник за дълголетие. Еньовчето може да детоксикира човешкия организъм, лекува болки в гърлото, ревматизъм и проблеми в щитовидната жлеза. Растението е известно в сферата на хомеопатията и природното лечение поради неговите антиракови, антиоксидантни, антивъзпалителни и антимикробни свойства. Те се дължат на полезните елементи иридоид, ренин, флавоноиди, антрацен и кафеена киселина, съдържани в стръковете на билето.
На външен вид еньовчето е типично лятно цвете, което „грее” по ливади, храсталаци и планински склонове из цяла България. Билката достига до метър височина и представлява тревисто растение. Има тъмнозелени листа, остри и лепкави, заради които на еньовчето казват и „лепка”. Цветовете му са яркожълти и ухаят на мед. Плодът е гладко орехче, което се разпада на 2 половини. Цъфти от май до септември.
Лечебни народни отвари се приготвят от стръковете на еньовчето, събрани по време на цъфтежа. Билката се използва като силно природно средство при борбата с раковите заболявания. Тя детоксикира тялото и помага за оттичането на лимфната система. Еньовчето подпомага прочистването на жлезите, което стопира разпространението на раковите клетки чрез лимфите.
Тази малка, но могъща билка, оказва положително влияние при лечение на ревматизъм, висока температура, пристъпи на епилепсия, цистит, язва и бъбречни заболявания. Също така изчиства черния дроб, панкреаса и далака от натрупаните в тях токсини.
При хора, страдащи от „гуша“ или проблеми с щитовидната жлеза, е полезно да правят гаргари с отвара от еньовче. Компресите от настойки пък се прилагат върху изгаряния, ожулвания, язви и кожни възпаления. Изплакване на косата с настойка премахва пърхота и помага при проблемен и лющещ се скалп.
Освен всичко това, еньовчето е и извор на младост. Измивайки лицето с чай от растението, кожата придобива свеж и тонизиран вид, а първите бръчици започват да се заличават.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…