• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Маточина

Гони тревогата и повишава концентрацията

Въздействащ лек аромат, приятен вкус и добър помощник на здравото тяло – това е маточината. Тя е отлично средство, което повлиява благоприятно при проблеми със съня и намалява тревожността. Билката помага за постигане на дълголетен живот.
Маточината е една от най-добре проучените билки до момента. Расте из храсталаци, но може да се срещне по тревисти и каменисти терени. Вирее в селища или близо до тях по територията на България. Тя е тревисто растение с аромат на лимон. Стъблото на маточината е с разклонения, които са покрити с власинки. Листата се намират едно срещу друго и са с форма на яйце. Специфичното при тях е, че отгоре са гладки и тъмнозелени на цвят, а отдолу – светлозелени. Цветовете на билката могат да бъдат бледожълти, бели или розови. Плодът е съставен от четири едносеменни с форма на яйце орехчета, оцветени в светлокафяво.
В медицината се ползват листата на маточината. В отварите намират приложение и връхните части на стъблото, които цъфтят. Лечебните свойства на билката идват от съдържанието ѝ на етерично масло от цитрал, цитронелол, мирцен и гераниол. Те оказват благоприятно въздействие при проблеми на хранителната и дихателната система. Растението има в състава си витамин С, керотин и органични киселини. Богато е на флавоноиди, които помагат на имунната система и имат действие на естествен антиоксидант. Билка съдържа още дъбилни вещества, горчиви вещества и ензими.
Маточината може да се приема като чай, тинктури или масло. Тя помага на нервната система в човешкото тяло. Чаят от билката действа като успокоително, помага за спокойния сън и може да повиши концентрацията.
Билката помага срещу вируси, остра кашлица и обилно потене. Има доказано действие върху сърдечната дейност, високото кръвно налягане и различни аритмии. Също може да се използва при лечение на Алцхаймер. Маточината помага при възпаление на стомаха и червата, повръщане.
Външно растението се използва при ревматоидни отоци и бучки в гърдите на кърмещи жени. С чай от маточина може да се прави гаргара при възпалени сливици, също и против лош дъх. Чрез пиенето на чай от билката се изхвърля излишната вода от организма, което възпрепятства появата на целулит.
Маточината се използва като предпазващо средство от ракови заболявания. Билката е и една от малкото, които лекуват глиобластомата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…