Image thumbnail

Лимонова върбинка

НачалоБилкиЛимонова върбинка

Лимонова върбинка

Премахва мускулната треска

Алойзия или Луиза– другите имена на лимоновата върбинка. Тя притежава прекрасен аромат, има цитрусов и освежаващ вкус, който бил вдъхновение за испанците. Лимоновата върбинка е широко използвана в медицината, кулинарията, включва се в състава на различни напитки, използва се за добив на етерично масло и дори намира приложения в парфюмерията.
Родината ѝ е Латинска Америка, но е култивира и по други части от света. Вирее по слънчеви места и предпочита влажни почви. По нашите географски ширини може да се отглежда и като саксийно растение.
Лимоновата върбинка е листопаден храст. Част е от семейство Върбинкови. Тя има множество стъбла, чиято височина може да достигне до около 2 м. Листата са дълги, островърхи и триделни. Цветовете са светлолилави и ароматни. Те са с форма на тръбичка и се намират в пазвите на листата. Цъфти през лятото.
За лечебни цели се използват наземните части на растението. Най-богати на етерично масло са листата ѝ. Те се използват за лечение на депресивни състояния, действат като успокоително и антисептик. Съставът им включва борнеол и гераниол. Откриват се линалоол и нерола. Богати са на съдържание на дипентен, лимонен и мирцен.
Билката се използва като антиоксидант. Препоръчва се консумацията ѝ след тренировка, защото премахва възпалението и болката в мускулите. Лимоновата върбинка се прилага при хранителни режими, които целят премахване на ненужните мазнини. Помага за повишаване на метаболизма и при отслабване.
Лимонова върбинка бори стафилококовите инфекции. Използва се като допълнение при лечение на диария, обезводняване и ниско кръвно налягане. Билето има способността да забавя развитието на множествената склероза и да облекчава някои от симптомите. Външно се прилага за заличаване на тъмните кръгове под очите.
Чай от билката помага за намаляване на болките в ставите. Има тонизиращ ефект върху цялото тяло и повишава имунитета. Помага при настинка, кашлица и запушен нос. Регулира правилното храносмилане. Влияе благоприятно върху нервната система.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…