• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Девесил

Билката, даваща 9 сили на хората

Девесилът е познат като незаменима подправка с отличителен наситен аромат. Като билка се слави със своите лековити качества още през Средновековието. Растението се е използвало за направата на тонизиращи напитки и е служило за пречистващо средство, лекуващо вътрешни и външни отоци. Според старо българско поверие, девесил е билката, даваща на хората 9 сили.
Растението се отглежда най-вече за подправка. Родината му е Западна Азия, но е култивиран из цяла Европа.
Девесилът е растение със силна миризма и месест корен. То има няколко прави разклонени стебла. Те са високи около метър, но са кухи и надлъжно набраздени. Листата на растението са големи, тъмнозелени и лъскави. Тези, които са разположени отдолу са с дръжки и двойноперести, а горните – почти приседнали, простоперести. Цветовете са събрани в сложни сенници на върха на стеблото. Цъфти от юли до август. Венчелистчетата са елиптични, жълто-зелени на цвят и завити навътре. Плодът на девесила е с форма на елипса, леко сплеснат с ципести ръбове и се разпада на две части. На цвят е жълт или кафяв. Подправката е позната още с наименованията „селим“, „русалин“, „левущян“ или „лющян“. За лечебни цели се ползват корените на растението.
В девесила влизат някои вещества като етерично масло, дъбилни вещества, лецитин. Известни са още наличието на органични киселини, смоли, захари и минерали. В състава му има пектин и скорбяла.
Тези ценни вещества спомагат за укрепване на имунната система, за сила и тонус след боледуване, при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, проблеми с червата, прекомерно изпотяване, болки в стомаха, заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, вдървеност в движенията. Болки и скованост на ставите, причинени от артроза, се облекчава чрез прием на чай от девесил.
Растението има противовъзпалителна и успокояваща природа. Притежава силата и да намалява ефектите от алергени. Ако страдате от респираторни заболявания, девесилът може да действа като отхрачващо средство, за да изчисти гърлото и излишната слуз. Има значителен ефект върху различни микроби и бактерии, които могат да причинят заболяване в тялото.
Отварата от корените девесил, заедно с оцет и коприва помага за по-бързото заздравяване на дълбоки рани, облекчава обриви и намалява косопада.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…