• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Манго

Сладостта на здравето

Със сочния си вкусен и полезен плод мангото е било любимо на всички богове. Те го изпратили на земята, за да радва хората. Вярвало се, че е свещено дърво, което е символ на любовта и изпълнява желания. В Азия, която е и родината на растението, крале и висши особи отглеждали плантации мангo и подарявали на най-скъпите си гости от плодовете му.
Растението се отглежда от преди повече от пет хилядолетия в Индия, а сега е разпространено в Азия и много тропически държави. Тъй като е култивирано и на други континенти, мангото се среща в различни разновидности. То обича топлия климат и добрата циркулация на въздуха.
Мангото е двусемеделно растение и е част от семейство Смрадликови. Има голямо стъбло, което достига до височина от около 15 м. Клоните му образуват обширна корона. Листата са тъмнозелени на цвят, като новоизникналите могат да бъдат жълти или червени на цвят. Те са гланцирани и по-светли от долната си страна. Цветът се среща в червено, жълто и зелено. Плодът е с овална, продълговата или бъбрековидна форма. Той има восъчна кора и месеста част. В средата има костилка. Вкусът е сладък. При узряване плодът променя цвета си спрямо сорта.
Мангото е богато на витамин А, В6 и други витамини от групата В, както и на витамини С и Е. В състава му се откриват големи количества фибри, калий и магнезий. Има натрий, бета каротин. Съдържа калций, желязо и мед. Богато е и на мед. Растението има антибиотични и болкоуспокояващи свойства.
За лечебни цели се използват плодовете на мангото. По-зеленият плод е изключително богат на витамин С. В зрялото манго пък се повишава количеството бета-каротин, който намалява риска от образуването на ракови клетки. Не е препоръчително да се правят отвари от листата на растението, тъй като се смята, че те са отровни.
В мангото има малко калории и е перфектна съставка при здравословни диети. Помага за намаляване на теглото и телесните мазнини. Съдейства за изхвърляне на токсините от тялото. Растението е богато на фибри и затова се използва при запек и при нормализиране на храносмилателния тракт. Прилага се при лечение на диабет като намалява нивата на глюкозата в кръвта.
Консумацията на растението помага при астма. Подобрява здравината на костите. Намалява риска от сърдечни заболявания и от хипертония. Регулира високите нива на „лошия“ холестерол в организма. Мангото е полезно за зрението, тъй като съдържа лутеин и зеаксантин – основни съставки е изграждането на очната ретина. Само една чаша сок от плода дневно осигурява нужното количество витамин А на тялото ни.
Благодарение на хранителните вещества, които се съдържат в мангото, кожата и косата придобиват сияен и здравословен вид.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…