• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ружа

За чисти бели дробове

Ружа е красиво и крехко растение, притежаващо огромна лечебна сила. Името ѝ означава „официалният лечител”, а ползите от нея са известни от хиляди години и са високо ценени до днес. Растението е богато на съдържание на хранителни вещества, които освен всичко друго, спомагат и за облекчаване на остри и хронични респираторни състояния.
Ружата е многогодишно тревисто растение. Тя се слави с право стъбло, което е разклонено и се извисява до 2 м височина. Листата на билката са триъгълно яйцевидни. Характерното при тях е, че долните са 5 на брой, а горните са 3. Цветовете са големи и много на брой, като са събрани в пазвите на горните листа. Чашката е двойна и е 5-делна. Венчелистчетата са розови или бели на цвят, по-дълги са от чашката и са 5 на брой. Плодът се разпада на до 25 светлокафяви отделни плодни дяла. Ружата цъфти от юли до септември.
Растението обича влажни места. Среща се край реки и блата. Вирее по ливади, в равнините и планините до 1000 м надморска височина. Ружата е разпространена по цялата територия на България. Билката може да срещне и като декоративно растение, което краси дворове и градини с едрите си цветове и пъстри багри, привнасящи приятно настроение. Освен в България лечебната ружа се среща и в почти цяла Европа.
Заедно с красотата си билката съдържа и много полезни вещества. В химичния състав на растението влизат слузни вещества, нишесте, пектини и танини. Добре е да знаете, че слузните вещества се разтварят в студена вода.
В съвременната медицина се използват листата на ружата, събрани по време на цъфтеж, и цветовете, които се берат в началото на цъфтеж. Съдържанието на разнообразни лечебни вещества превръща билката в сигурно средство при лекуването на кашлица, простуда и катар на дихателните пътища.
Запарка от листата и корените на ружа помагат при проблеми с дихателните пътища. Тя действа и като добро успокоително при възпаление на устата и гърлото.
Ружата се прилага и при лечение на възпалени бъбреци или наличието на камъни в тях. Билката намалява инфекцията и болката, помага и за по-лекото преминаване на камъни при излизане от бъбреците. Външно се прилага воден извлек от корени на ружа, като се прави гаргара с течността при ларингит. Компрес от ружата се използва за лечение на циреи, рани и кожни раздразнения.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…