• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Мате

Ободрява и концентрира

Мате се използва първоначално от индианските племена гуарани, които дъвчели листата на билката или ги пиели като запарка, за да придобият сили и енергия. Те наричали Йерба мате „божествено дърво“ и го използвали в ритуалите си за лечение. Напитка от листата му била толкова полезна за целия организъм, че има множество легенди и предания относно приготвянето и консумирането ѝ. Днес мате се използва от много народи, които са запазили традициите на лечебната билка.
Растението вирее в горите на Южна Америка. Среща се като култивирано или в дивата си форма в субтропичния климат при 600 м надморска височина. Обича високата температура и влажност на въздуха. Предпочита почви, които често се напояват. Живее до 40 години.
Йерба мате е вечнозелено дърво. Може да се извиси на височина от 4 до 15 м. Стъблото достига около 30 см в диаметър и е сивкаво на цвят. Листата са назъбени. Цветовете са малки по размер и бели на цвят. Цъфти през периода октомври – декември. Плодът е костилков с форма на елипса, а на цвят е червен.
В билката има витамини A, B комплекс, C и Е. В състава ѝ се откриват повече от 10 основни аминокиселини. Съдържа мастни киселини и каротин. Има и полифеноли и калций. Мате притежава желязо и калий. Листата на растението са богати на танин.
Мате се използва като силно ободряващо средство, което е по-здравословно от кафето. Използва се при концентрация и за избистряне на ума. Стимулира мозъчната дейност. Отличава се с благоприятно си и успокоително действие върху нервната система. Повлиява положително върху стомашно-чревния тракт и значително подобрява храносмилането.
Благодарение на високото съдържание на антиоксидантите в мате, значително се намалява рискът от развитие на ракови клетки. Използва се за намаляване на „лошия“ холестерол в организма. Помага при възпаления и ревматизъм. Билката лекува бронхит и артрит.
Мате има способността да намалява апетита и затова се използва като средство за отслабване. Прилага се и като естествен диуретик. Запарка от листата на билката се използва за подсилване на имунната система и при облекчаване на алергии.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…