• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бял трън

Грижа за черния дроб и жлъчката

Правилната работа на черния дроб и жлъчката са от голямо значение за храносмилането и функционирането на целия организъм. Белият трън е известен като едно от най-силните природни средства за постигане на бърза и пълна регенерация на черния дроб след увреждания, причинени от злоупотреба с алкохол и лекарства, хепатит, уголемяване на черния дроб, дори цироза.
Билката расте основно в Южна България по буренливи и изоставени места, край шосета и огради. Ще я познаете по големите лилави цветове и малките твърди семена-плодове, които са източник на лечебните ѝ свойства. Характерно за белия трън е правото му и набраздено стъблото. Листата му са едри, последователни и перести. При основите листата са широки, перести наделени и с дръжки, а тези на стъблото са по-дребни и по-слабо наделени. Цветовете са като тръби, събрани в съцветна кошничка, която има обвивка от бодливи листа. Венчето е пурпурночервено и няма чашка. Тичинките са 5, които са сраснали с прашниците. Плодът е плодосемка, която е черна на цвят със сиви точки и хвърчилка.
Белият трън съдържа голямо количество флавоноиди (флавонолигнани), познати като ценната съставка силимарин. В състава му има слузни вещества, тлъсто масло и смоли. Останалите ценни съставки са концентрирани в плодосемките му.
Още в миналото есенция от плодовете на бял трън е използвана при проблеми с черния дроб и жлъчката, както и за редуциране на високите нива на холестерол. Веществото силимарин се отличава с антиоксидантни свойства, които пък подпомагат сложните метаболитни процеси в чернодробните клетки – „лабораторията” на организма.
Известно е, че белият трън помага за усилване на имунната система, действа жлъчегонно, успокоява болката и има противовъзпалителни свойства. Прием на плодосемките по 1-2 г дневно, в естествен вид или във воден или спиртен извлек, оказва благотворно влияние върху сърцето, нервната система и бъбреците. Ползва се при жълтеница, мигрена, безсъние, повишава и либидото.
Запарка от листата на бял трън помага при хемороиди, запек и високо артериално налягане.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…