Мента

Освежаващ мозъчен активатор

Освежаващият аромат на мента мигновено ободрява сетивата, а чай от билката е успешен заместител на сутрешното кафе. Древните гърци я ползвали за укрепване на ума и повишаване на концентрацията. Тези свойства на растението и днес допринасят за успокоение на нервната система, благоприятно повлияват на сърдечния ритъм, психическото напрежение и психическата умора.
Ментата вирее по влажните почви и е широко разпространена в България. Срещат се 9 вида в няколко вариации, от които най-познати са черната мента и джоджена. Ментата е култивирано хибридно тревисто растение. Листата ѝ са удължени, остри и разположени едно срещу друго по двойки. Цветът им е тъмнозелен, а понякога и жълтеникав. Стъблата и листата имат в състава си етерично масло, богато на ментол, откъдето идва и ароматът на растението. Цветовете са розови или бледовиолетови, събрани в съцветия на върха. Чашката е с 5 зъбчета, а венчето е с форма на фуния. Плодът на ментата е малка капсула, съдържаща до 4 семена.
В медицината, а и в кулинарията, се използват листата на ментата, които съдържат голямо количество ментол. В състава на ментовото масло има и кетонът ментон. Растението е богато на етерично масло, както съдържа още танини, горчиви вещества и никотинова киселина. Други съставки с полезно действие са ментофуран, неоментол и пиперитон.
Поради високото съдържание на ментол, билката участва и в състава на много медикаменти, които помагат при лечение на сърдечно-съдови заболявания. Ментолът действа отпускащо на стомашните мускули и така предотвратява спазмите. Охлаждащият ефект на съединението помага при болки и подуване на стомаха.
Чаят от мента подобрява храносмилането, като увеличава жлъчката в стомаха и съдейства за по-ефективното усвояване на храната. Това от своя страна премахва симптоми на запек или диария.
Ментата влияе положително при лечение на болно гърло и дразнеща кашлица, бори настинката, като в същото време изгражда имунитет на организма. Билката помага при сваляне на висока температурата, облекчава болките в ставите и предотвратява повръщането.
Листата от мента се прилагат при маточни кръвоизливи. Бани от билката се правят за намаляване на нервната възбуда, а гаргарите се използват при възпаление на венците. Маслото от растението, смесено в спиртен разтвор, се втрива при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране.
Ментата намира приложение и в много козметични продукти за коса и тяло, а пастата за зъби от билката лекува лошия дъх.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…