• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Мента

Освежаващ мозъчен активатор

Освежаващият аромат на мента мигновено ободрява сетивата, а чай от билката е успешен заместител на сутрешното кафе. Древните гърци я ползвали за укрепване на ума и повишаване на концентрацията. Тези свойства на растението и днес допринасят за успокоение на нервната система, благоприятно повлияват на сърдечния ритъм, психическото напрежение и психическата умора.
Ментата вирее по влажните почви и е широко разпространена в България. Срещат се 9 вида в няколко вариации, от които най-познати са черната мента и джоджена. Ментата е култивирано хибридно тревисто растение. Листата ѝ са удължени, остри и разположени едно срещу друго по двойки. Цветът им е тъмнозелен, а понякога и жълтеникав. Стъблата и листата имат в състава си етерично масло, богато на ментол, откъдето идва и ароматът на растението. Цветовете са розови или бледовиолетови, събрани в съцветия на върха. Чашката е с 5 зъбчета, а венчето е с форма на фуния. Плодът на ментата е малка капсула, съдържаща до 4 семена.
В медицината, а и в кулинарията, се използват листата на ментата, които съдържат голямо количество ментол. В състава на ментовото масло има и кетонът ментон. Растението е богато на етерично масло, както съдържа още танини, горчиви вещества и никотинова киселина. Други съставки с полезно действие са ментофуран, неоментол и пиперитон.
Поради високото съдържание на ментол, билката участва и в състава на много медикаменти, които помагат при лечение на сърдечно-съдови заболявания. Ментолът действа отпускащо на стомашните мускули и така предотвратява спазмите. Охлаждащият ефект на съединението помага при болки и подуване на стомаха.
Чаят от мента подобрява храносмилането, като увеличава жлъчката в стомаха и съдейства за по-ефективното усвояване на храната. Това от своя страна премахва симптоми на запек или диария.
Ментата влияе положително при лечение на болно гърло и дразнеща кашлица, бори настинката, като в същото време изгражда имунитет на организма. Билката помага при сваляне на висока температурата, облекчава болките в ставите и предотвратява повръщането.
Листата от мента се прилагат при маточни кръвоизливи. Бани от билката се правят за намаляване на нервната възбуда, а гаргарите се използват при възпаление на венците. Маслото от растението, смесено в спиртен разтвор, се втрива при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране.
Ментата намира приложение и в много козметични продукти за коса и тяло, а пастата за зъби от билката лекува лошия дъх.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…