• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Дяволска уста

За „онези дни” в месеца при жените

Болки в корема, мигрена, отпадналост и нервно разположение, целият свят ти е „крив”. Това са част от симптомите при жените по време на „онези дни” от месеца. Универсално лекарство все още няма, но и тук природата се е погрижила, като предоставя билка с благотворно влияние върху женското здраве. Това е така наречената дяволска уста. Въпреки страшното си наименование билката е изключително полезна и оказва положително въздействие върху целия организъм.
Дяволската уста е известна още и под имената „тамянка“, „домашна коприва“, „наметливо биле“ и „страхливче“. Расте по тревисти и буренясали места, често на овлажнени терени, изоставени и рудерализирани места край селищата. Разпространена е из цялата страна докъм 1000 м надморска височина.
Дяволската уста не е особено позната у нас и затова хората често я подминават. Тя е тревисто растение със стъбло, високо до 120 см. Има приятни бледорозови или лилави цветове, които са покрити с много на брой власинки. Те са разположени в малки с форма на фуния чашки, в пазвите на горните листа. Листата в основата са петделни, а по-нагоре – триделни. Горната повърхност на листа е тъмнозелена на цвят, а долната – по-светла. Плодът на билката е сух и се разпада на няколко орехчета.
За лечебни цели се използва частта над земята на растението. Тя се събира през цъфтежа през месец август. Точно тогава броят и количеството на полезни съставки е най-голям. Дяволска уста има богат състав от вещества като флавоноловите гликозиди, дъбилни вещества и сапонини. В растението се откриват още етерично масло, смоли и стахидрин.
Под формата на чай, отвара, запарка и компреси се прилага при женски проблеми, като най-вече спомага за намаляване болката при менструация. Препоръчва се употребата на дяволска уста за предотвратяване на маточни инфекции и дори безплодие. В китайската медицина я прилагали при нередовен цикъл, както и при други нарушения на половата система.
Известно е, че дяволската уста има успокояващ ефект върху гладката мускулатура, което я прави особено полезна за сърцето и сърдечно-съдовата система. Помага още при анемия, газове в червата, трудно уриниране, главоболие, преумора, стрес. Употребява се и за понижаване на кръвното налягане. Билката е особено подходяща за консумиране при поява на първи симптоми на депресия и тревожност. Дяволска уста понижава възбудимостта и нормализира функцията на щитовидната жлеза.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…