• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Миши уши

Природният лек за камъни в бъбреците

Всеки знае колко са болезнени камъните в бъбреците и какъв дискомфорт причиняват кризите. Невинаги обаче се налага оперативна намеса, особено когато има и друг алтернативен метод – лек от природата. Достатъчно е да си направите запарка от билката миши уши и да изчакате благоприятното ѝ действие.
Миши уши е позната с още много названия, някои от които са рунянка, стръвниче, беснурка, еньов трън и заешка лобода. Тя расте свободно из гористи и планински места в цялата страна, като са познати над 20 вида от рода Миши уши.
Растението е многогодишно тревисто. То има дълги пълзящи издънки. Стъблата му са голи, а на върха имат цветна кошничка. Листата са дълги, продълговати и с форма на елипса. Обичайна за тях е зелената, покрита с власинки, горна повърхност. Долната е беловълнеста. Цветовете на билката са жълти и езичести, а плодосемката е с форма на цилиндър. Цъфти в периода юни-август.
Миши уши не е напълно проучена, но се знае, че химичният състав на растението съдържа дъбилни и горчиви вещества. В състава му са открити захари, слуз, смоли и хлорогенова киселина. Билката има още кумарина умбелиферон и флавоноиди.
За лечебни цели се ползва цялата надземна част на растението. Стръковете се отрязват в началото на цъфтенето много внимателно и без да се мачкат. След това се сушат.
В народната медицина тази билка намира много приложения. Тя лекува стомашни и чревни заболявания, чернодробни заболявания и помага при болезнена менструация. Чаят от миши уши се прилага за изплакване и измиване на очите, за да се подобри зрението.
Билката има пикочогонно и противовъзпалително действие. Употребата на растението понижава кръвното налягане и увеличава отделянето на урина. Миши уши помага за понижаване нивото на уреята в кръвта и спира маточните и хемороидалните кръвотечения. Рядко билката намира приложение при белодробни възпаления и при циреи. Мас от сухо или прясно растение помага за по-лесното заздравяване на гнойни рани.
Миши уши има в себе си отровни вещества и затова не е препоръчително да се използва за дълъг период и в големи количества.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…