• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Лопен

Държи кашлицата далеч

Лопенът е сред най-добрите билки, събрани в българската природна съкровищница. Растението, познато и като „царска свещ”, потиска кашлицата, има отхрачващо действие, спомага да се пречистят кръвта и кожата. Употребата на билката спомага и за успокояването на целия организъм.
Лопен се среща по територията на цялата ни страна. Предпочита сухи тревисти места, но може да види и по песъчливи и каменливи склонове. Той вирее по необработваеми площи и край шосета. Растението е двугодишно. Характерно за него е стъблото му с меки власинки, което се извисява на 3 м. Листата му са последователно разположени. Цветовете са жълти на цвят, събрани на върха на стъблото в многоцветни съцветия. Чашката и венчето са 5-делни. Плодът на лопен е многосеменна кутийка. Той цъфти в периода юни-август.
В българската народна медицина растението е известно с полезните си свойства, но за целителни отвари се използва само венчето с тичинки. Лечебните свойства на билката идват от нейния химичен състав. Растението съдържа голямо количество захари, също и слузни вещества, тритерпенови сапонини. В него се срещат още иридоиди, каротеноидните багрила Р-каротен и х-кроцетин, етерично масло и кумарини.
Цветовете от лопен са полезни за здравето ни, тъй като притежават отхрачващо и противовъзпалително действие. Прибавянето на една супена лъжица от тях в 250 мл гореща вода е отлична запарка, която помага при дразнеща нощна кашлица и бронхит. Отварата се използва и при лечение на ларингити, трахеити, коклюш и сухи катари.
Лопенът се използва като успокоително и диуретик. Той е добър помощник при справяне с астма, мигрена и болка в ставите. Оказва благоприятно въздействие при стомашни колики. Лекува настинки, треска и грип. Употребата на лопен помага и при алергии, болка в гърлото и проблеми с гласа.
От най-важните приложения на маслото, произведено от цветята на билката, е лечението на болки и възпаление на ушите при деца и възрастни.
Лопен се прилага при лечение на натъртвания и ревматични болки. Билката помага и при различни кожни наранявания, изгаряния, хемороиди и кожни инфекции.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…