• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Коприва

Изпитано средство за красота и детокс

При споменаването на думата коприва, първата асоциация е парещ ефект при досега с листенца ѝ. Въпреки това копривата е от билките с най-полезни свойства за човешкия организъм. От незапомнени времена тя е ползвана от хората като лекарство, храна, фураж, дори намира широко приложение в различни технологии.
Копривата вирее из цялата страна – като бурен край селища, шосета, сметища и торища. Среща се край реки и богати на азот почви.
Всички знаем как изглежда копривата, но ето и някои от специфичните ѝ външни характеристики. Тя е многогодишно тревисто растение, покрито с власинки, които парят. Коренището ѝ е пълзящо. Стъблото е изправено и четириръбесто. Листата на копривата са едно срещу друго. Цветовете са еднополови. Те са малки по размери и събрани в реси. Интересното при растението е, че то е двудомно.
Копривата има много витамини в себе си. В състава ѝ влизат още желязо, калий, магнезий и калций. Листата на растението са богати на ацетилхолин, хистамин, 5 – HT и мороидин. Съдържанието на левкотриени и мравчена киселина също е голямо. Билката е богата и на протеини, включително такива, които не се произвеждат в организма, а се набавят чрез храната. Това я прави ценна добавка за подрастващите и за вегетарианците.
Копривата може да се използва прясна за готвене, като сок, запарка или изсушена. Растението е сред най-силните кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебни средства. Чаят от билката намалява съдържанието на захар в кръвта, лекува заболявания и възпаления на пикочните пътища и задържането на урина.
В народната медицина се препоръчва приемът на билето при болки в черния дроб, жлъчката и заболявания на далака, дори и при туморни образования. Помага при стомашни спазми и язви.
Когато човек достигне до определена възраст, в организма намалява количеството желязо и все по-често се появяват състояния на умора и отпадналост. За да се справите с този проблем, трябва да консумирате често прясна коприва.
Билката е и мощно детоксикиращо средство. Тя се използва при ишиас, болести на кръвта, унищожава глисти и паразити. Полезна е при лечение на Алцхаймер и проблем с фистула.
Копривата е и доказано средство за красота – тя е основна съставка в козметичните продукти и се ползва при косопад, кожни проблеми и инфекции.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…