• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Маслина

Небесна мощ за отлично здраве

Маслината е позната на хората от дълбока древност с вкусните си плодове и лечебните отвари от листата и кората ѝ. Наричана е „дървото на живота“. Вярвало се, че символизира небесната мощ и затова се използва като украса за различни поводи.
Маслината е дърво, което е вечнозелено. Стъблото ѝ е право и може да достигне до 15 м височина. Кората е напукана, а цветът ѝ е от сив до черен. Листата са разположени едно срещу друго, заострени и с форма на обърнато яйце. Покрити са с восък, който ги предпазва от силната слънчева светлина. Те са кожести, като от горната си страна са сиво-зелени, а от долната – светлозелени. Цветовете са двуполови или полигамии, събрани в многоцветни съцветия. Плодът прилича на елипса или кълбо и има костилка. Незрелият е зелен, а зрелия – черен или кафяво-зелен на цвят. Цъфтежът е през април и май.
Растението се среща предимно по Средиземноморието, в Северна Африка и Югозападна Азия. У нас вирее в южните части на страната и най-вече в Кърджали и Ивайловград, където климатът е топъл и няма силни ветрове. Обича почви, богати на хранителни вещества.
За лечебни цели се използват листата и плодовете на маслината. Плодовете съдържат тлъсто масло и ензими. Богати са на багрила и горчиви вещества. Листата имат химичен състав от люкозиди, органични киселини и манит. Откриват се още гуми и горчиви вещества. Разполагат с флавоноиди и танини.
Отвара от две супени лъжици изсушени листа от маслина, запарени в половин литър вода, се пие преди хранене и помага при заболявания на бъбреците. Прилага се за лечение на диабет. Използва се за намаляване на високо кръвно налягане. Справя се с гъбични инфекции. Помага при лечение на херпеси.
Билката намира приложение и като разхлабително. Нейното действие е благоприятно при лечение на кървящи хемороиди. Помага при възпаления на стомаха и червата. Има силно антибактериално и антибиотично действие. Използва се при хронична умора и като имуностимулатор.
Масло от маслини помага за изхвърлянето на камъни от жлъчката. То се употребява широко при производството на козметични продукти за коса, кожа и нокти. От маслиновите плодове се произвежда зехтин и масло, които се използват в кулинарията като здравословна мазнина.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…