• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Папая

Плодът на ангелите

Когато европейците привнасят папаята от Карибите, Христофор Колумб я опитва и сравнява вкуса ѝ с този на плодовете на ангелите. Освен вкусен десерт, растението е добър помощник при подобряване на имунната система. Използва се при зъбобол и за здраво сърце.
Папаята обича горещия и влажен климат, високата на хранително съдържание почва и пряката слънчева светлина. Растението се среща в Централна и Южна Америка, Южна Африка и Азия.
Папаята е тропическо дърво. Кореновата ѝ система е плитка. Стъблото ѝ е кухо и може да достигне до около 10 м височина. Има розетка с разклонени и с дълги дръжки листа. Растението цъфти през цялата година, като има мъжки и женски цветове. Мъжките са разположени в метличести съцветия, а женските са единични и се откриват в пазвите на листата или по стъблото. Опрашват се кръстосано. Плодовете на папаята са едри, месести и оранжеви на цвят.
Билката е богата на витамини А, В, С, D и Е. Съдържа калций, калий и фосфор. В състава ѝ се откриват желязо, цинк и манган. Има мед, ванадий и магнезий. Папаята съдържа в себе си малко количество натрий, растителни влакнини и фолиева киселина. Откриват се още аминокиселини, фитоестрогени и папаин. Има и веществата химопапаин, лутеин, ликопен и целулоза.
За лечебни цели се използва като помощно средство за заздравяване на рани и язви. Помага при сваляне на висока температура. Приемът на папая се препоръчва при заболявания на кръвоносната система. Плодът на растението се консумира като превенция при развитие на ставни заболявания.
Папаята помага за доброто храносмилане. Тя съдейства за премахването на инфекции. Лекува артрит и остеоартрит. Не е препоръчителна за употреба от бременни жени, тъй като може да доведе до маточни контракции.
Включване в дневното меню на папая помага при намаляване на телесното тегло. Приемът на семена от растението помага за по-здраво сърце. Употребяват се и при атеросклероза и диабетна сърдечна болест.
Маска от листата на папая се справя с акнето. Чай от листата на билката помагат при уголемена простата, облекчава менструални болки, подсилва имунната система и подобрява апетита. Употребата на папая прави косата бляскава и здрава.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…