• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Круша-печена

Лекува болестите на дихателната система

Има сведения, че за ценните качества и вкусните плодове на крушата са знаели още първите хора на земята. Използвали са листата за пушене, а от дървената част са правили музикални инструменти. Смята се, че растението е подарък от боговете. Негови покровителки са Афродита и Венера, които му дали силите на любовта и на мощен афродизиак. В много култури крушата е свещено дърво и отрязването ѝ предвещавало нещастия и лош късмет.
За лечебни цели, а и в кулинарията, се използват плодовете на крушата. Те имат богат състав от ценни минерални вещества, глюкоза и пектин. Съдържат целулоза, кутин и скорбяла. Откриват се още арабан, галактан и органични киселини. Разполагат със захари, танини и етерични масла. Богати са на витамини С, В комплекс, К и Е.
Растението е разпространено в цял свят, като за негова родина се смята Азия. В Източна Европа пък започва масовото култивиране. В България вирее по ливадите, край пътищата и около сградите. Предпочита сухите тревисти и песъчливи места. Необходима му е дълбока почва.
Крушата принадлежи към семейство Розоцветни. Тя е широколистно дърво, което може да се извиси до 10 м височина. Стъблото е право, а кората му е сиво-кафява на цвят с малки бразди. Короната му е съставена от малки червеникаво-кафяви клони, които образуват пирамида. Листата са с форма на елипса и са назъбени по краищата си. Характеризират се с лъскава зелена горна повърхност и тъмнозелена долна. Цветовете са събрани в съцветия и са бели. Плодовете са големи, жълти или зелени на цвят, които съдържат в себе си семена. Цъфтежът е през пролетта.
Печените круши помагат при болести на дихателната система. Прилагат се при туберкулоза. Действието им успокоява силната кашлица. Ползват се и при лечение на бронхит. Пюре от печения плод помага при цистит.
След като крушите се изпекат, количеството на пектин в тях се увеличава и могат да се прилагат при проблеми със стомашно-чревния тракт. Помагат за намаляване на холестерола. Отвара от сушени круши се използва при треска и за сваляне на висока температура.
Плодовете се приемат при проблеми с храносмилателния тракт. Използват се и в диетичното хранене. Спомагат за добрата перисталтика на червата. Прилагат се като слабително и като средство за пречистване на организма от токсични вещества. Действието им премахва болестотворните бактерии.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…