Круша-печена

Лекува болестите на дихателната система

Има сведения, че за ценните качества и вкусните плодове на крушата са знаели още първите хора на земята. Използвали са листата за пушене, а от дървената част са правили музикални инструменти. Смята се, че растението е подарък от боговете. Негови покровителки са Афродита и Венера, които му дали силите на любовта и на мощен афродизиак. В много култури крушата е свещено дърво и отрязването ѝ предвещавало нещастия и лош късмет.
За лечебни цели, а и в кулинарията, се използват плодовете на крушата. Те имат богат състав от ценни минерални вещества, глюкоза и пектин. Съдържат целулоза, кутин и скорбяла. Откриват се още арабан, галактан и органични киселини. Разполагат със захари, танини и етерични масла. Богати са на витамини С, В комплекс, К и Е.
Растението е разпространено в цял свят, като за негова родина се смята Азия. В Източна Европа пък започва масовото култивиране. В България вирее по ливадите, край пътищата и около сградите. Предпочита сухите тревисти и песъчливи места. Необходима му е дълбока почва.
Крушата принадлежи към семейство Розоцветни. Тя е широколистно дърво, което може да се извиси до 10 м височина. Стъблото е право, а кората му е сиво-кафява на цвят с малки бразди. Короната му е съставена от малки червеникаво-кафяви клони, които образуват пирамида. Листата са с форма на елипса и са назъбени по краищата си. Характеризират се с лъскава зелена горна повърхност и тъмнозелена долна. Цветовете са събрани в съцветия и са бели. Плодовете са големи, жълти или зелени на цвят, които съдържат в себе си семена. Цъфтежът е през пролетта.
Печените круши помагат при болести на дихателната система. Прилагат се при туберкулоза. Действието им успокоява силната кашлица. Ползват се и при лечение на бронхит. Пюре от печения плод помага при цистит.
След като крушите се изпекат, количеството на пектин в тях се увеличава и могат да се прилагат при проблеми със стомашно-чревния тракт. Помагат за намаляване на холестерола. Отвара от сушени круши се използва при треска и за сваляне на висока температура.
Плодовете се приемат при проблеми с храносмилателния тракт. Използват се и в диетичното хранене. Спомагат за добрата перисталтика на червата. Прилагат се като слабително и като средство за пречистване на организма от токсични вещества. Действието им премахва болестотворните бактерии.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…