• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Божур

Пречистваща красота от Изтока

Очарование, магия и поверия витаят около едно от най-красивите градински растения. Божурът идва от Китай, където е познат като „императорското цвете” и е особено ценен. Той символизира благополучие, а букет от него, поднесен на скъп човек, е знак за най-искрени пожелания за успех.
В България сме свикнали да виждаме благоуханният божур да краси нашите градини, дворове и паркове, тъй като понася добре климатичните условия. Диворастящите форми на растението пък се срещат в Средна Стара планина, Предбалкана, Родопите, североизточните райони на страната, Странджа, поречията на Струма и Тунджа.
Божурът е многогодишно тревисто растение, което разполага с много добре развита коренова система. Стъблото му е гладко и най-често на върха му се среща един многолист цвят. Пет свободни чашелистчета, около десетина несраснали венчелистчета, множество тичинки и сборен плодник изграждат цвета на божура. Окраската му е в бяло, розово или червено и определено спира дъха със своята красота.
Царят на цветята освен красота притежава и много лечебни свойства, заради които се е смятал за едно от чудесата на света. Корените на благоуханната билка имат болкоуспокояващо и отпускащо действие. Те съдържат алкалоиди, глутамин, аргинин, танини и малко количество ефирно масло пеонол. Семената са богати на перегрини, а венчелистчетата съдържат дъбилни вещества и пеонин.
Чай, приготвен с билката, помага за правилното действие на храносмилателната система и засилва перисталтиката и действията на червата. Семена от цветето божур засилват тонуса на матката и на червата. Корените на растението се използват в народната медицина и като помощно средство при епилепсия и улесняване изхвърлянето на камъни от бъбреците. От тях се приготвя и спиртна отвара, която помага при депресивни състояния, тревожност, натрапчиви мисли и шизофрения. Божурът улеснява съсирването на кръвта, поради което е включен в състава на различни рецепти от природни продукти за лечение на хемороиди, астма, коремни спазми, ошипяване, подагра и отоци, причинени от сърдечни и бъбречни проблеми.
Като билка божурът е познат с висока ефикасност при пречистването на организма, намаляване на висока температура и високо кръвно налягане, при лекуването на различни видове кожни екземи.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…