• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Божур

Пречистваща красота от Изтока

Очарование, магия и поверия витаят около едно от най-красивите градински растения. Божурът идва от Китай, където е познат като „императорското цвете” и е особено ценен. Той символизира благополучие, а букет от него, поднесен на скъп човек, е знак за най-искрени пожелания за успех.
В България сме свикнали да виждаме благоуханният божур да краси нашите градини, дворове и паркове, тъй като понася добре климатичните условия. Диворастящите форми на растението пък се срещат в Средна Стара планина, Предбалкана, Родопите, североизточните райони на страната, Странджа, поречията на Струма и Тунджа.
Божурът е многогодишно тревисто растение, което разполага с много добре развита коренова система. Стъблото му е гладко и най-често на върха му се среща един многолист цвят. Пет свободни чашелистчета, около десетина несраснали венчелистчета, множество тичинки и сборен плодник изграждат цвета на божура. Окраската му е в бяло, розово или червено и определено спира дъха със своята красота.
Царят на цветята освен красота притежава и много лечебни свойства, заради които се е смятал за едно от чудесата на света. Корените на благоуханната билка имат болкоуспокояващо и отпускащо действие. Те съдържат алкалоиди, глутамин, аргинин, танини и малко количество ефирно масло пеонол. Семената са богати на перегрини, а венчелистчетата съдържат дъбилни вещества и пеонин.
Чай, приготвен с билката, помага за правилното действие на храносмилателната система и засилва перисталтиката и действията на червата. Семена от цветето божур засилват тонуса на матката и на червата. Корените на растението се използват в народната медицина и като помощно средство при епилепсия и улесняване изхвърлянето на камъни от бъбреците. От тях се приготвя и спиртна отвара, която помага при депресивни състояния, тревожност, натрапчиви мисли и шизофрения. Божурът улеснява съсирването на кръвта, поради което е включен в състава на различни рецепти от природни продукти за лечение на хемороиди, астма, коремни спазми, ошипяване, подагра и отоци, причинени от сърдечни и бъбречни проблеми.
Като билка божурът е познат с висока ефикасност при пречистването на организма, намаляване на висока температура и високо кръвно налягане, при лекуването на различни видове кожни екземи.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…