• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Борови връхчета

Глътка свежест при лечение на бронхит и настинка

Искате да засилите имунитета си, търсите как да се отървете от бронхита или да избегнете неприятните грипозни болести? Отговорът е един и ухае на… бор. Неслучайно в митологичните предания на българите, борът символизира домашното огнище и уют, а неговата вечнозелена корона – дълголетие и добро физическо здраве.
Белият бор е най-разпространеният иглолистен вид у нас. Среща се на височина между 500 и 2000 метра в планинските масиви на Родопите, Рила, Пирин, Осогово, също и в Централна Стара планина, Витоша, Славянка и Огражден.
Растението достига до 50 метра височина, а животът му продължава до внушителните 600 години. За да познаете старите борове, загледайте се в кората ми, която е дебела, напукана и тъмнокафява на цвят. Младите дървета са с тънка и червеникавокафява обвивка. Отличителната черта на белия бор, по която може да го разграничите от черния бор или от други иглолистни дървета, е по-светлата и напукана горна част на кората. Игличките на растението са дълги, увити около оста си и са разположени по две върху по-къси клонки. Цъфтежът на белия бор е през април и май месец, а зреенето на шишарките става чак през втората година от развитието им.
Боровите връхчета са всъщност пъпките на дървото. Те се намират по накрая на клонките и се събират, когато са съвсем деликатни, за да се направи от тях лековит чай или мед. Пъпките съдържат етерично масло, което се състои от а-пинен, β-пинен и β-феландрен. Богати са на лимонен, мирцен, кадинен, силвестрен и борнеол. В състава им има също и смолисти вещества. Разполагат с витамин С, дитерпени и танини.
Това разнообразие от полезни за организма вещества нарежда боровите връхчета сред най-ефективните лечебни средства в народната медицина. Тяхното действие е антисептично, противовъзпалително и силно отхрачващо. Приемът на отвара от запарени изсушени връхчета се използва за лечение на хроничен бронхит, ангина, туберкулоза, камъни в бъбреците, задух, подагра, хемороиди и простудни заболявания.
Инхалации с борови връхчета помагат при задух и простуда. От 500 грама от билката, варена в продължение на 30 минути с 5 литра вода, се правят лечебни бани при ишиас, екземи, ревматизъм и обриви. Сауна с есенция от бор тонизира и оказва лечебно въздействие на целия организъм, а боровият аромат унищожава бактериите и вирусите.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…