• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ананас

Екзотичен лечител

Ананасът произлиза от Парагвай и Бразилия, но днес е култивиран по целия свят. Името на растението се налага от перуанската дума „anana“, чийто превод е „прекрасен плод”. Заради неповторимия си вкус, ананасът се използвал в кулинарията и се добавял в повечето ястия на индианци, които живеели тогава в Южна Америка. В наши дни всеки е вкусвал от сладостта на ананаса. Той е екзотичен и привлекателен плод, който е полезен за малки и големи.
Ананасът се среща в тропическия климат. Обича високата температура и влажност на въздуха. Най-големите плантации с ананаси се намират на Хавайските острови, в Куба, Филипините, Централна и Южна Америка. Климатът в България не е подходящ за отглеждане му, но може да вирее като саксийно в домашни условия.
Растението е многогодишно. То принадлежи към семейство Бромелиеви. Стъблото му се извисява до метър височина. Листата му са месести и са разположени в розетка. Те са дълги, бодливи и са с мечовидна форма. Плодът е едър и на върха си има листа. Той е съставен от съплодие от жълти или червеникави плодчета.
Ананасът има в себе си ябълчена или лимонова киселина. Съдържа бромелин и тиамин. Богат е на манган и витамин С. Откриват се калий, мед и манган. Има калций, магнезий, и бета каротин. Разполага и с веществото фолат. Тайната за лечебните свойства на ананаса се крие в това, че в естествената си среда създава бромелаин.
За приготвянето на целебни отвари се използват корена и плода на ананаса. Употребяват се при облекчаване на възпаления и при отоци. Лекуват ревматоиден артрит и не позволяват да се образуват тромбози. Помагат при лошо храносмилане и стимулират работата на червата. Борят вирусите.
Ананасът оказва благоприятно въздействие при проблеми с панкреаса. Помага при лечение на синдром на раздразненото черво. Използва се като противоглистно средство и като диуретик. Справя се с лечение на кашлица и настинки, укрепва и дихателните пътища. Нормализира кръвообращението в организма.
Растението се прилага локално при справяне с проблема на мазната кожа. Употребява се и като средство за подобряване здравето на очите. Помага за укрепване на костите. Препоръчва се при лечение на тромбози. Консумацията на сок или на самия плод ананас е отлично средство при борбата с наднорменото тегло.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…