• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Иглика

Кажи STOP! на паник атаките

Игликата е дискретният чар на пролетта в облика на билка. Тя е боготворена от нашите предци, които вярвали, че това е „христовото цвете“, даряващо здраве, сили и дълголетие.
В България са разпространени осем вида иглика, като половината от тях са защитени. Игликата е многогодишно тревисто растение. По стръка, на който се намира цветето, няма листа. На върха му са разположени няколко големи цвята, които са събрани в съцветие. Чашката е тръбеста, с форма на звънче, и има 5 зъбчета. Венчето е яркожълто на цвят. Плодът е с яйцевидна форма. Той е разпуклив и с много семена. Листата на растението са назъбени. Коренището на игликата е право, но от всичките му страни излизат дълги коренчета. Цъфти от март до юни.
Според старите български народни вярвания игликата се бере само на Еньовден и на деня на Св. св. Козма и Дамян. През останалото време цветето се използва при сбогувания и раздели.
Игликата расте из храсталаците, горите и ливадите по всички предпланински и планински райони на страната. Избира си главно слънчевите места. Самата тя наподобява слънце с нежния си жълт цвят, който едновременно успокоява и предизвиква приятни усещания. Сред основните благоприятния въздействия на игликата върху човешкия организъм е, че облекчава състояния на нервни кризи и паник атаки.
В състава на цветето-билка влизат флавоноиди, сапонини и дъбилни вещества. Богата е на витамин C, салицилова киселина и етерично масло. Именно това ѝ съдържание я прави безценен лек за много заболявания.
За лечебни цели се ползва запарка от коренището, цветовете и листата на растението. Помага при настинки, за по-лесно отхрачване при суха кашлица. Употребата на билката спомага за нормализиране на стреса в тялото и лекува безсънието.
Отпускането на цялостната нервна система на човек може да се постигне чрез приготвяне на лечебна отвара от листата и цветовете на игликата. Химичният състав на билката се оказва изключително подходящ при облекчаване възпалението на дихателните пътища. Цветовете на игликата лекуват тежкото главоболие и причинена нервност. Отвара от корените на растението влияе положително върху бъбреците и пикочните пътища. Тя има диуретично действие и спомага за засилване на стомашната секреция.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…