• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Малина

Нежна сила за жени

Фин, леко сладко-кисел и деликатен е плодът на малината. Заради аромата и сочността си малките червени плодчета са обичани и търсени от всички. Освен сладки, за наше щастие, те са и много полезни. Само 200 г малини осигуряват дневната доза витамин С. В съдържанието на растението има още витамин Р, който освен че повлиява върху повишаването на имунитета, се препоръчва при хора, имащи проблеми с разширените вени. Билката се използва и за спиране на кръвотечения с различен произход.
Малините са близки родственици на къпините. Те се срещат из гори и храсталаци, от равнините до високите части на планините по територията на цялата страна. Малината е полухраст, който достига до височина малко над метър. Стъблото на растението е изправено и върху него има тъмночервени шипове. Листата са расположени последователно. Характерна черта при тях е, че от горната страна са зелени, а отдолу – сребристосиви. Цветовете на малината са бели. Чашката и венчето са с 5 листа, а тичинките и плодниците са много на брой. Плодът е съставен от много червени костилкови плодчета.
Народната медицина използва листата и плодовете на малината. В листата се съдържат флавоноиди, танини, каротен и органични киселини. А плодовете имат в състава си захари, органични киселини, танини, пектин и антоцианови пигменти. И двете части на растението са изключително богати на витамин С.
Плодовете на малината могат да се консумират свежи или сушени, приготвени на сок, на сироп или като запарка от сушени плодове и листа. Отвара от листата на растението се приема по време на бременността с цел да се увеличи лактацията. Прилага се също и за намаляване на сутрешното гадене, предотвратяване на спонтанните аборти и облекчаване на матката по време на раждане. Затова се нарича и „женска билка”.
Чай от малинови листа оказва благоприятно влияние върху стомашно-чревни проблеми като диария, киселини и колики. Прилагана външно под формата на гаргара се използва при кървящи венци, гърлобол и възпаления в устната кухина.
Изсушените плодове на малината действат положително при намаляване на висока температура. Те лекуват и заболявания на горните дихателни пътища, които са възпалителни.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…