• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Зърнастец кори

Нежното слабително средство

Елшовиден, дива боя, бабушка, чернилка – това са названията, с които в народната ни медицина е позната билката зърнастец. Тя е известна с нежното си разхлабителното действие и свойството си природно да пречиства организма.
За лечебни цели се използва кората на растението и точно затова името зърнастец в превод от испански означава „свещена кора“. За да ни предостави цялата си гама от полезни вещества, тя обаче трябва да се събере рано напролет и да се суши около година. Ако не е обработена правилно и се консумира отвара от кората, е възможно да предизвика чревни разстройства и повръщане.
В химичния състав на зърнестец се откриват антрахинониви и антранолови глюкозиди. Има франгулин, глюкофрангулин и фитостериновия алкохол рамнол. Съдържа емодин, изоемодин и алкалоиди. Богат е на дъбилни вещества и смола.
Зърнастец може да се срещна като храст или дърво, което се извисява до 3 м височина. Стъблата са съставени от много клонки. Характерно за тях е, че младите клони имат светлокафяв цвят, а по-възрастните – разполагат с черни чертички. Листа са тъмнозелени на цвят, като от долната си страна имат жълти оттенъци. Те са дълги и почти голи. Цветове са малки и белезникавожълти. Цъфтежът е от месец май до септември. Плодът е с форма на топче, много сочен, а на цвят е черен.
Растението обича влажни и киселинни почви. Среща се по сенчести места на поляни или в смесените иглолисти и широколистни гори. Разпространено е най-вече по Средиземноморието и по териториите на Южна Европа. В нашата страна виреят 5 вида зърнастец, които се прилагат предимно в медицината и като багрила.
Билето е отлично средство, което се използва при хроничен запек. Прилага се при лениви черва. Зърнастец кори помага за пречистване на перисталтиката на дебелото черво, като не причинява допълнителни раздразнения по лигавицата на тънките черва. Запарка от билката проявява слабителното си действие едва след около 10 часа.
Отвара от две чаени лъжици от кори на растението се заливат с 250 мл студена вода и престояват така половин денонощие. Готовата напитка се пие два пъти дневно при воднянка и жълтеница. Верен помощник е при лечение на хемороиди. Използва се при различни заболявания на черния дроб. Препоръчва се след анални и коремни операции.
Кората на зърнастец е антиоксидант. Използва се за подсилване на имунната система, тъй като има витамини А, В и С. Помага при астма и други дихателни заболявания. Прилага се при алергии и авитаминоза.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…