• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ройбос

Енергия и сила без кофеин

Най-силният сред естествените антиоксиданти, с който природата ни е дарила, е ройбос. Отглеждан изцяло натурално, за да ни даде цялото си богатство от ценни вещества. Билката е позната от хилядолетия с благоприятното си въздействие върху цялостното здраве на организма. Ройбос има свойството да тонизира и да повишава имунитета.
Родината на ройбос е Южна Африка. Поради специфичните климатични особености на растението, то може да бъде отглеждано единствено в района около Кейптаун. За да вирее, са му необходими висока температура на въздуха, придружена с ниска влажност, полупустинен климат и океански бриз. Именно те помагат и за изграждане на силните му лечебни свойства.
Ройбос е храстовидно растение, което е част от семейство Бобови. То принадлежи на рода Аспалатус. Билката има едно основно стъбло, което е с гладка кора. От него се развиват много на брой разклонения. По тях се са разположени листа, които приличат на меки иглички. Те израстват на дължина до 10 см.
За лечебни цели се използват листата на ройбос. Те се берат в периода януари – март. За да бъдат истински изцерители, листата се събират едва през третата, четвъртата и петата година. След това, от шестата до десетата, почвата се оставя да почине и чак през единадесетата година тя е отново готова и за засаждане на лечебното растение.
Има два вида церовит чай ройбос – зелен и червен. Когато листата и зелените части от стеблата се изсушат или се накълцат, се оставят да ферментират. Постепенно стават в специфичен червено-оранжев цвят и ухаят с приятен аромат. По този начин се създава червеният чай, който се слави със сладникавия си и приятен вкус. За приготвянето на зеления ройбос отново се използват стъблата и листата, които обаче се оставят да изсъхнат, без да ферментират. Така изсушената билка има жълт или кафяв цвят. Тя е богата на антиоксиданти и има лек и нежен вкус.
Ройбос съдържа голямо количество витамин С, желязо, мед и калций. Богат е на манган, флуоридкалий и цинк. В състава му се откриват алфахидрокси киселини и флавоноиди. Има и малки количества танин. Ройбос притежава в себе си над 15 вида антиоксиданта. Билката има противовъзпалително действие.
Употребата на ройбос помага при проблеми със стомашно-чревния тракт, облекчава болки в стомаха и колики. Препоръчва се при гадене и повръщане. Помага при язва. Има леко разхлабително действие. Спомага за намаляване на теглото.
Подходящ е да се прилага външно при получаване на слънчеви изгаряния по кожата, рани и обриви. Помага при акне и екземи. Използва се и в козметиката, тъй като забавя стареенето. Придава сияен вид на косата и кожата. Билето помага за подобряване здравината на зъбите и костите. Противодейства на алергии и хрема.
Билката се използва при безсъние и служи като антидепресант. Лекува главоболие и се препоръчва при хора с натоварено ежедневие. Действа благоприятно на централната нервна система и предпазва от инфаркт.
Ройбос има изключително освежаващо и ободрително действие. Верен енергиен приятел е на активно спортуващи хора. Не съдържа кофеин и затова може да се пие от деца и кърмачки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…