• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Шипка

Витаминозен коктейл без аналог

Шипката е широко разпространена по територията на България. Тя се слави със силното си лечебно действие, което няма аналог. Билката съдържа в себе си множество витамини и полезни киселини. Заради привлекателния си вкус и здравословните си качества се превръща в ценна хранителна добавка. Шипката е провъзгласена и за „царица на билките“.
Расте из храсталаци и редки гори. Среща се край реките и по тревисти склонове. Вирее в равнините и планините. Шипката е храст. Тя има изправени или леко наклонени стъбла, които могат да достигнат до 3 м. По тях са разположени бодливи шипове. Листата на растението са нечифтоперести. Цветовете на шипката са розови или бели на цвят, могат да бъдат самостоятелни или да са обединени в групи. Чашката и венчето са петлистни. Плодчетата са едносеменни. Те са поместени в цветно легло, което се разраства и създава червени, с форма на яйце, плодчета (шипка). Цъфтежът е от май до юли. Плодовете на растението узряват през есента.
За лечебни цели се ползват самите шипки. Те са богати на витамин С, който се натрупва в най-голямо количество при започване на узряването, след което съдържанието му бързо намалява. Други полезни вещества, включени в състава на шипката, са каротен, витамин B2, К1 и Р. Откриват се захари, пектинови вещества и органични киселини. В семената има и тлъсто масло, богато на витамин Е.
Шипките се използват като диуретично средство, тъй като разполагат с много на брой полезни и лечебни вещества. Те укрепват капилярите и помагат за по-добрия окислително-редукционен процес в клетките. Плодовете на растението се прилагат след тежко боледуване, като повишават тонуса на тялото и спомагат за правилната обмяна на веществата в организма. Шипките помагат при пролетна умора. Използват се и при лечение на скорбут.
Билката оказва благоприятно влияние при облекчаване кървенето на венците, диария и жълтеница. Прилага се при треска и хепатит. Лекува чернодробни заболявания и спира маточните кръвотечения. Препоръчват се и като диуретично и противовъзпалително средство при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
Чай, приготвен от цветовете на шипка, се прилага като компреси при възпаления на очите. Консумира се и за да помогне при лечение на кашлица. Отвара от листата и клонките на билката има болкоуспокоителен ефект при радикулит и стомашни колики. Шипковото масло се използва при нацепване на зърната на кърмачки. Употребява се при рани и дерматити.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…