• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Роза

Лечебната красота

Розата е „царицата на цветята“ и един от символите на България. Тя е въплъщение на любовта, цветът ѝ символизира раждането, а бодлите – смъртта. Нужно е да зърнем красотата само на една роза, за да почувстваме цялото ѝ вълшебство.
Освен благоуханно цвете, розата притежава и качествата на лековита билка. Тя произлиза от Средна Азия, а у нас се среща като култивирано растение в Розовата долина, низините около Калофер, Карлово, Сопот и Стрелча.
Розата представлява храст. Тя има високо стъбло, което е покрито с шипове. Листата ѝ са последователно разположени, с форма на елипса и назъбени по края си. Цялата листна дръжка е покрита с шипове. Цветовете са червени или розови. Те се намират на върха на стъблата, събрани по няколко в съцветие. Чашката е неопадваща и е 5-листна. Плодниците се намират по средата на цветно легло. Когато то узрее, се превръща в месесто, оранжево ли червеникаво на цвят и съдържа плодчетата, които са сухи и приличат на зрънца.
В медицината най-голямо приложение намират розовата вода и розовото масло, произведени от розовите листчета, брани по време на цъфтеж през май и юни.
Цветът съдържа етерично масло, като се носи славата, че българското е едно от най-качествените в света. То се състои от фенилетиленов алкохол, гераниол и цитронелол. Растението има стеароптени, който помага за втвърдяването на розовото масло при определена температура. В състава му се срещат евгенол, цитрал, линалол и бензалдехид. Открива се съдържание на танини, восъци и захар.
В българската медицина листата от роза се ползват с доказан ефект срещу глисти. Чаят, приготвен от семената на маслодайната роза, е силен диуретик и се приема при възпаление на пикочните пътища, като има и леко слабително действие. Розовото масло се използва на компреси и като обезболяващо средство. Освен това има противовъзпалително, жлъчегонно, спазмолитично и противоалергично действие. Използва се като съдоразширяващо и нервоуспокоително средство.
Като успокоително може да се използва мирисът изсушени розови цветове. От тях се правят отвари и настойки, които помагат при стомашно-чревни разстройства. Лечебното им свойство бори ангини, грип и настинки. Използват се при възпаление на венците.
В козметичната индустрия от листенцата на червените рози се приготвят продукти с избелващ, почистващ и освежаващ ефект. А няколко капки розово масло, добавени в топла вана, помагат при безсъние и депресивни състояния.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…