• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Изсипливче

Успокоява болезнените спазми

Интересното название на билката идва от думата „изсипване“ и се отнася за болестта херния, при която влиза в приложение още в далечното минало.
Изсипливчето е многогодишно тревисто растение. Характерни за него са многото разклонения на стъблото. То е високо около 20 см и е леко полегато. Листата на растението са малки и разположени едно срещу друго. Цветовете събрани в страничните пазвите на листата по дължината на клонките. Плодът на билката е орехче. Цъфти от април до август. Растението може да се срещне с имената „белило“ и „припътница“. Бере се през лятото по време на цъфтежа.
Изсипливчето се среща по песъчливи, тревисти и каменисти места из цялата страна. Химичният му състав включва сапонините херниарин и малко количество херниарова киселина. Известни са още елементите кумарина метилумбелиферон, танини и флавоноиди. Растението съдържа минерални вещества и етерично масло. Билката има пикочогонно, болкоуспокояващо и противоспазматично действие. Лечебният ѝ ефект се дължи на флавоноидите, сапонините и етеричното масло.
Народната медицина ползва надземните част на растението. Извлеци от изсипливчето са отлично средство при стимулиране на количеството на отделената урина и за отстраняване на неприятни спазми на гладката мускулатура и на храносмилателния канал. Друго приложение на изсипливчето е при отоците, развиващи се при заболявания на бъбреците, а също и при асцит.
Запарка от билката се прилага при лечение на водянка, при камъни и пясък в бъбреците. Използва се и при възпаление на пикочните пътища, заболявания на жлъчката и жлъчните пътища.
Счукано на каша свежо изсипливче се поставя върху рани и помага за по-бързото им заздравяване. Широко е приложението му и при поява на кожни обриви и лишеи. Когато растението е сварено, то се използва за лечебни бани.
Билката намира приложение още и като средство, което се добавя към сместа за изготвяне на домашен сапун, използва се при миене и пране.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…