• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Салвия

Божия благодат за здраве

Това е свещено растение, за което легендата гласи, че новороденият Иисус бил скрит в растящата край пътя салвия и спасен от преследващите го войници. Вярва се, че билката, в която е лежал младенецът, е била озарена от Божествената светлина и така придобила лечебните си свойства.
Салвията се отглежда в градините като декоративно растение, рядко се среща в Южна България. Вирее и по Средиземноморието.
Салвията е известна под много названия, някои от които са градински чай, божигробски босилек, теменче и рожково биле. Буквално преведено името ѝ означава „здраве“ или „лековит“. Салвията е полухраст. На височина достига не повее от 60 см. Отличава се с хубавите си лилави цветове и затова се отглежда и като прекрасно декоративно цвете в градините. С чудния си силен аромат, салвията се използва и като незаменима кулинарна подправка. Растението цъфти през юни и юли с ярколилави и малки цветчета. Листата му са продълговати, вечнозелени и мъхести. Плодът е съставен от 4 тъмнокафяви или черни, почти кълбовидни орехчета.
В състава на славията има етерично масло, което е богато на терпенови съединения. Билката съдържа и фитонутриенти, флавоноиди и алкалоиди. Растението има още летливи вещества, танини и смоли.
Използваемата част за лечебни цели са листата на салвията. Те са основният преносител на прекрасния аромат на билката. От листата се приготвя чай, но трябва да сме внимателни, тъй като определени видове салвия имат наркотично действие. Точно затова не бива да прекаляваме с консумацията на растението.
Действието на билката е противовъзпалително и антибактериално, като стимулира кръвообращението. Славията се използва при възстановяване на паметта в по-напреднала възраст. Тя е известна и като билката за дълголетие.
Салвия помага при косопад. Тя лекува заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт. Билката има облекчаващо действие при язва и гастрити. Друго от действията ѝ е да намалява потоотделянето.
Отвара от салвия се използва при кожни заболявания. Билката помага и при поява на гинекологични проблеми. Компреси с растението помагат при лечение на артрит.
Билето повлиява положително при поява на гърлобол, трахеобронхит и кашлица. С негова помощ се намаляват стомашни болки и възпаление на стомаха и червата. Салвията помага при лечение на стомашна язва, чернодробни и жлъчни заболявания. Етеричното масло от градинския чай се ползва и за инхалации.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…