• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Чубрица

Природен афродизиак

Чубрицата е красиво присъствие във всеки двор и приятен вкус във всяка гозба. През Античността билката е била приемана като афродизиак. Пиперливият вкус, който има, бил предпочитан от древните римляни. Но освен ароматна подправка, чубрицата е и лековита билка.
Отглежда се в граните в цялата ни страна. Стъблата ѝ са изправени, но много разклонени. Те достигат височина до 40 см. Листата на чубрицата са разположени едно срещу друго. Те имат къси дръжчици и линейни ланцетни. Цветовете са малки и са събрани на групи. Чашката е с 5 нееднакви зъбчета. Венчето е бяло, розово или лилаво на цвят. То е много деликатно и се слави с красотата си. Тичинките са 4 на брой. Когато плодът узрее, се разпада на 4 орехчета. Цъфти през лятото.
И в кулинарията, и в медицината се използват цъфтящите връхни части на чубрицата. В тях има етерично масло, което съдържа основно карвакрол и р-цимол. В състава им се откриват дипентен и различни терпени. Билката е богата на танини и слузно вещество.
Чубрицата помага при спазми. Тя се използва като естествен диуретик. Известна е със свойствата си на хипотензивно, антисептично и потогонно лековито растение. Прилага се при високо артериално налягане и сърцебиене. Билето спира главоболието и премахва виенето на свят. Употребява се при хрема и кашлица.
В народната ни медицина чубрицата се дава при гадене. Тя помага при катари на лигавицата на стомаха и червата. Билката оказва благоприятно въздействие при лечение на диарии и глисти.
Чубрицата има действие на противогъбично средство. Тя е изключително полезна за консумация през зимния сезон, тъй като помага при зачервено гърло и лекува бронхит. Благодарение на съдържанието на натрий, билката съдейства за нормализиране на кръвното налягане, както и на сърдечния ритъм.
Употребата на чубрица помага за по-доброто храносмилане. Билето се справя с лечението на гастроентерит, както и с намаляването на газовете. Чубрицата се прилага при ревматизъм. Тя помага за нормализиране на менструалния цикъл.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…