• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Чубрица

Природен афродизиак

Чубрицата е красиво присъствие във всеки двор и приятен вкус във всяка гозба. През Античността билката е била приемана като афродизиак. Пиперливият вкус, който има, бил предпочитан от древните римляни. Но освен ароматна подправка, чубрицата е и лековита билка.
Отглежда се в граните в цялата ни страна. Стъблата ѝ са изправени, но много разклонени. Те достигат височина до 40 см. Листата на чубрицата са разположени едно срещу друго. Те имат къси дръжчици и линейни ланцетни. Цветовете са малки и са събрани на групи. Чашката е с 5 нееднакви зъбчета. Венчето е бяло, розово или лилаво на цвят. То е много деликатно и се слави с красотата си. Тичинките са 4 на брой. Когато плодът узрее, се разпада на 4 орехчета. Цъфти през лятото.
И в кулинарията, и в медицината се използват цъфтящите връхни части на чубрицата. В тях има етерично масло, което съдържа основно карвакрол и р-цимол. В състава им се откриват дипентен и различни терпени. Билката е богата на танини и слузно вещество.
Чубрицата помага при спазми. Тя се използва като естествен диуретик. Известна е със свойствата си на хипотензивно, антисептично и потогонно лековито растение. Прилага се при високо артериално налягане и сърцебиене. Билето спира главоболието и премахва виенето на свят. Употребява се при хрема и кашлица.
В народната ни медицина чубрицата се дава при гадене. Тя помага при катари на лигавицата на стомаха и червата. Билката оказва благоприятно въздействие при лечение на диарии и глисти.
Чубрицата има действие на противогъбично средство. Тя е изключително полезна за консумация през зимния сезон, тъй като помага при зачервено гърло и лекува бронхит. Благодарение на съдържанието на натрий, билката съдейства за нормализиране на кръвното налягане, както и на сърдечния ритъм.
Употребата на чубрица помага за по-доброто храносмилане. Билето се справя с лечението на гастроентерит, както и с намаляването на газовете. Чубрицата се прилага при ревматизъм. Тя помага за нормализиране на менструалния цикъл.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…