• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Бяла бреза

Верен съюзник при бъбречни заболявания

Нежната и красива бялата бреза често става обект на вдъхновение за поети, художници и фотографи. В много митологии дървото е сравнявано с ефирна девойка. Около брезата се изпълнявали и специални ритуали, тъй като тя е символ на пречистване и плодородие. И до днес растението остава един от най-ценните дарове на природата, като помага на организма да се пречисти и детоксикира.
Бялата бреза е разпространена във всички високи планини в България. Расте из иглолистни и букови гори, а заради привлекателната си външност се отглежда и като декоративно растение в паркове и градини.
Брезата е листопадно широколистно дърво, което се извисява до 25 метра. Може да се срещне и като храст, достигащ няколко метра височина. Отличава се с бяла на цвят кора, тънка и обелваща се на хоризонтални ивици. Младите клонки са стройни и прави, докато старите увисват – специфична черта на растението. Листата на брезата са сърцевидни или ромбоидни – отгоре са тъмни и лъскави, отдолу са светлозелени. Мъжките съцветия са дълги, цилиндрични, увиснали реси, а женските – къси, изправени, цилиндрични. Цъфти през пролетта.
За лечебни отвари се използват кората, листата и пъпките на брезата. Пъпките се събират от по-възрастните дървета преди да са се разпукали през пролетния сезон. Кората също се отделя в ранна пролет.
Брезата, наричана и „аспирин от природата”, съдържа богат асортимент от полезни вещества. Листата имат етерично масло, витамин С, дъбилни вещества, сапонини и никотинова киселина. В пъпките се съдържа най-голям процент етерично масло и смолисти вещества, а кората пази тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества. Звучи сложно, но всички тези съединения са истинска панацея за организма ни по време на детоксикация.
Запарка от брезови листа е безценен съюзник при правилното функциониране на бъбреците и пикочния мехур, а от кората – на мускулите и ставите. Метиловият салицилат, съдържащ се в растението, успокоява болките и облекчава възпалителния процес. Запарка от листата и кората се прилага и при проблемна кожа – акне, екземи. Ароматното масло на брезата, приложено външно, затопля мускулите, премахвайки мускулната треска и болката.
Брезовите пъпки помагат при същите заболявания, като оказват по-силен ефект. Те засилват имунната система и имат прочистващо действие върху черния дроб.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…