• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Липа сребролистна

Премахва торбичките под очите

Ароматът на лятото има дъх на липа. Уханието действа успокоително, зарежда положително, носи нотка на блажен чай и връща носталгията по безгрижните детски дни.
Липата обаче е много повече от вкусен чай. Нейните лечебни свойства са известни на хората от древни времена. Някои народи са я почитали като свещено дърво, под което често провеждали ритуали. Сърцевидната форма на листата пък била олицетворявана със силата на любовта.
Липата расте по сенчести и влажни места, из смесени широколистни гори в предпланините и планините. У нас най-често срещана е сребролистната. Тя достига до забележителните 25 м височина. Някои от дърветата живеят близо половин хилядолетие, а други дори го задминават. Липата има голяма корона с много разклонения. Когато растението е по-младо, кората на цвят е кафява, а когато остарее постепенно се превръща в сивкава. Листата са с форма на сърце, като отгоре са тъмнозелени, а отдолу имат сребристи власинки. Оттук идва и името ѝ – сребролистната. Плодът на липата е семенно орехче. Растението цъфти през юни и юли. Интересното е, че дървото цъфти чак след двадесетата година от своя живот.
Липовият цвят съдържа в себе си голямо количество етерично масло със сесквитерпеновия алкохол. Именно това придава невероятния аромат на растението. В състава му има също слузни вещества, флавоидни вещества тилирозид, кверцитин и кемферитин. Богат е на агликоните кемферол, цианидин и кверцетин.
За лечебни цели се използва цветът от сребролистна липа, тъй като той притежава противомикробно, противовъзпалително и седативно действие. Липата съдържа в себе си голямо количество селен. Заради това приготвянето и консумацията на няколко дози чай от билката могат да спомогнат за покриване на дневните нужди от веществото в организма на човек.
Липовият чай се прилага като допълнително средство при лечение на бъбречни заболявания и такива на пикочните пътища. Действието му помага при възпаление на дихателни пътища и при повишена температура.
Чай от липа се препоръчва и при главоболие или виене на свят в резултат на преумора. Под формата на напитка или като допълнение на различни процедури благоуханният аромат на липа помага при състояние на депресия, намалява стреса и нервното напрежение. Памук, натопен в хладката запарка, успокоява раздразнената кожа и премахва подпухналите торбички под очите.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…