• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Дребноцветна върбовка

„Мъжко биле” за добра функция на простатата

Въпреки нежния си вид и ефирна красота, дребноцветната върбовка е известна най-вече като „мъжко биле”. Славата ѝ идва от безкомпромисното действие, което оказва при всякакви оплаквания от простатната жлеза и пикочните пътища. Лечебните ѝ свойства, познати от далечното минало, били толкова високо ценени, че в Русия предлагали злато в замяна на растението.
Дребноцветната върбовка всъщност е всеизвестният „руски чай”. Позната е и под имената „Иван чай“ и „Копорски чай“, тъй като е много разпространена в селото Копоре край Санкт Петербург. Растението се среща и в България. Обича влажните места, расте край реките, по поляни и в планините Рила, Пирин и Витоша.
Разхождайки се из природата, няма как да не сте се полюбували на лилавото сияние, ширнало се навред – отличителния цвят на върбовката. Тя е тревисто многогодишно растение. Листенцата ѝ са разположени по стъблото последователно и срещуположно. Плодът е разпукан, а семето представлява хвърковати власинки. Младите листа и стъбла са се използвали като храна, а власинките по семената са намирали приложение в текстилната индустрия за направата на конци и платове.
Дълъг е списъкът с ползите от дребноцветната върбовка. Това се дължи на обилния състав от разнообразни вещества. Частта над земята на билката се използват за лечебни цели и съдържат фитостеролни естери и гликозиди, както и фенолни, витамин С, захар и слуз. В състава на растението има още елаготанините, оенотеин Б и мирицетрин. Други специфични съединения са кафеената и хлорогеновата киселина, елагова киселина, кварцетин и кемферол.
Именно този разнороден състав на върбовката ѝ помага да има антибактериални и антиоксидантни свойства. Характерно за растението е нейното противовъзпалително действие. Използва се и като силен имуномодулатор.
Лекарствена отвара от наземната част на върбовката се използва заради благоприятния ѝ ефект върху простатата и дори се препоръчва на хора с доброкачествено уголемяване на простатата. Оказва влияние също при болезнено уриниране, при кашлица, кръвоизливи, гастрит, туберкулоза, рани и проблеми с кожата, главоболие, безсъние, при възпаление на стомаха и червата, при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…