• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Жълт кантарион

Покани щастието в живота си

Жълтият кантарион е без аналог в билковото разнообразие. Тъй като лекува много заболявания, влияе върху тялото и духа, хората го наричат „христова кръв”.
Жълтият кантарион е безспорен природен антидепресант. Неговият успокоителен ефект при нерви, паническо разстройство и страхова невроза е ненадминат. Билката повишава значително нивата на серотонин (хормон на щастието), който пък е отговорен за настроението и емоциите на човек. Така че, ако се появят мрачни мисли в главата ви, не посягайте веднага към шоколада – пригответе си чай от жълт кантарион.
Билката расте из цялата страна по слънчевите поляни и разредени гори, като цъфти през цялото лято. Събирането на целебните стръковете започва, когато растението е в пълен цъфтеж – около 24 юни, Еньовден.
По външни характеристики жълтият кантарион представлява многогодишно тревисто растение. То има пълзящо коренище. Листата на билката са разположени едно срещу друго, нямат дръжки, а формата им е овално елипсовидна. Цветовете са в прекрасен наситеножълт цвят и се намират на върха на стъблото. Чашката и венчето имат по пет листчета. Тичинките са много на брой, но са сраснали в основата си в няколко снопчета. Плодът е с форма на яйце, има три гнезда и многосеменна кутийка.
С лечебни сили е дарена надземната част на растението. Това се дължи на основните съставни елементи на жълтия кантарион – багрилните вещества хиперицин и псевдохиперицин. Билката има в себе си катехинови дъбилни вещества, съдържа флавоноидни глюкозиди-хиперозид, рутин и кверцитрин. В състава на растението се откриват зеленикаво оцветено етерично масло, аскорбинова киселина и смолисти вещества. Богато е на каротин, като се намират следи и от никотинова киселина.
Запарка и отвара от жълт кантарион действат противовъзпалително и успокояващо на организма. Растението притежава свойството да бъде кръвосъсирващо и противомикробно. Понякога действа и като разхлабително. Билката оказва благоприятно въздействие при лечение язва, гастрит и болест на дванайсетопръстника. Ефективна е при справяне с проблеми на сърцето, при намаляване на високо кръвно налягане и при регулиране на храносмилането. Употребата на жълтия кантарион стопира още първите симптоми на настинка и грип. Прилагана външно, помага за лечение на рани и леки наранявания, тъй като има силно противомикробно и регенериращо действие и ускорява заздравяването на засегнатите тъкани.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…