Стевия

Натурален подсладител без калории

Три капки от стевия се равняват на една чаена лъжица захар, която обаче не съдържа калории, има натурална сладост и не нарушава здравословната ни хранителна диета. Билката е използвана като лекарство, лакомство и подсладител векове наред в Южна Америка, откъдето е и привнесена. Днес най-големият консуматор на растението е Япония, а употребата ѝ започва да се прилага и в много други страни по света.
Сладостта на стевия се дължи на листата ѝ, които трябва да се съберат точно преди цъфтежа. Те съдържат глюкозиди, пектини витамини А, В и С. Богати са на аминокиселини и микроелементи. Имат големи количества антиоксиданти и ефирни масла. В състава на самото растение се откриват още пектинови вещества и растителни липиди. Известни са още калий, магнезий и цинк. Съдържа натрий, желязо и селен.
Стевия е многогодишно храстовидно растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Състои се от много разклонени стъбла, достигащи до едва 80 см височина. Кореновата система е добре развита. Листата са малки и прости. Цветовете са дребни и бели. Цъфтежът е през есента.
В България е известно като „медена билка” и „сладка трева“. Отглежда се като едногодишно растение, защото за да вирее нормално, са му необходими висока влажност на въздуха и почвата. Обича топлината и слънчевата светлина. Предпочита песъчливи почви.
Стевия се използва успешно в кулинарията и в медицината. Лечебните ѝ свойства имат способността да контролират нивото на кръвна захар в организма. Използва се като естествен подсладител и може да се консумира от диабетици. Чаша чай на ден от билката помага за намаляване на кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Запарка от листата на растението оказва благоприятно въздействие при лечение на акне и пърхот. Екстракт от стевия помага за задържане на колагена в кожата и предотвратява появата на бръчки. Билето не съдържа калории и е природна алтернатива на захарта, която се прилага при диети за намаляване на теглото. Регулира обмена на веществата в организма.
Билката има антибактериални свойства, които не позволяват образуването на възпаления на венците. Помага при храносмилателни проблеми и премахва киселините в стомаха. Използва се като превенция при образуване на ракови клетки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…