• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Стевия

Натурален подсладител без калории

Три капки от стевия се равняват на една чаена лъжица захар, която обаче не съдържа калории, има натурална сладост и не нарушава здравословната ни хранителна диета. Билката е използвана като лекарство, лакомство и подсладител векове наред в Южна Америка, откъдето е и привнесена. Днес най-големият консуматор на растението е Япония, а употребата ѝ започва да се прилага и в много други страни по света.
Сладостта на стевия се дължи на листата ѝ, които трябва да се съберат точно преди цъфтежа. Те съдържат глюкозиди, пектини витамини А, В и С. Богати са на аминокиселини и микроелементи. Имат големи количества антиоксиданти и ефирни масла. В състава на самото растение се откриват още пектинови вещества и растителни липиди. Известни са още калий, магнезий и цинк. Съдържа натрий, желязо и селен.
Стевия е многогодишно храстовидно растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Състои се от много разклонени стъбла, достигащи до едва 80 см височина. Кореновата система е добре развита. Листата са малки и прости. Цветовете са дребни и бели. Цъфтежът е през есента.
В България е известно като „медена билка” и „сладка трева“. Отглежда се като едногодишно растение, защото за да вирее нормално, са му необходими висока влажност на въздуха и почвата. Обича топлината и слънчевата светлина. Предпочита песъчливи почви.
Стевия се използва успешно в кулинарията и в медицината. Лечебните ѝ свойства имат способността да контролират нивото на кръвна захар в организма. Използва се като естествен подсладител и може да се консумира от диабетици. Чаша чай на ден от билката помага за намаляване на кръвното налягане и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Запарка от листата на растението оказва благоприятно въздействие при лечение на акне и пърхот. Екстракт от стевия помага за задържане на колагена в кожата и предотвратява появата на бръчки. Билето не съдържа калории и е природна алтернатива на захарта, която се прилага при диети за намаляване на теглото. Регулира обмена на веществата в организма.
Билката има антибактериални свойства, които не позволяват образуването на възпаления на венците. Помага при храносмилателни проблеми и премахва киселините в стомаха. Използва се като превенция при образуване на ракови клетки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…