• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Ягода

Малки размери – огромни ползи

Мъничко, червеничко, цар от път отбива. Що е то? Разбира се – вкусната и витаминозна ягода, доказала се и като билка с лечебни свойства.
Това съкровище в малка опакова расте по поляните, из храсталаците и горите, намиращи се на територията на цялата ни страна. Може да го откриете дори на над 1000 м надморска височина.
За ягодата знаем, че е многогодишно тревисто растение. Не се слави с особена височина, тъй като има пълзящо стъбло, което е леко окосмено. Листата на растението се намират при основата му. Те имат дълги дръжки и са тройни. Някои от листчетата са с форма на яйце и са назъбени. Цветовете са бели и са събрани в съцветия. Плодчетата са едносеменни и са много наброй. Червеният плод на ягодата е сочен, малък и ароматен. Цъфти към в края на пролетта и началото на лятото.
Използват се плодовете и листата на растението. Листата на ягодата съдържат алкалоиди и голямо количество витамин С. В тях се откриват дъбилни вещества и силициева киселина. Съставът им включва и флавоноидите кверцетин и кверцитрин. Плодовете са богати на витамин С и В1, както и на провитамин А. В тях има дъбилни вещества, плодови киселини и антоцианови съединения. Химичният им състав включва ароматни естери, етерично масло, фосфорни соли и захари.
Вкусните плодове на ягодата подобряват обмяната на веществата в организма. Те имат способността да регулират кръвното налягане. Тяхната консумация подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Подпомагат и дейността на сърцето.
Воден извлек от листата на ягодата може да доведе до забавяне на сърдечния ритъм и усилване на съкратителната способност на сърцето. Той предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и помага за намаляване на артериалното налягане.
С чудесните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Те се препоръчват при атеросклероза, а също така при язвена болест. Помагат при лечение на анемия и авитаминоза. Действат благоприятно при запек. Използват се при подагра и при намаляване на маточни кръвотечения.
Консумацията на ягоди може да предотврати появата на ракови клетки. Тъй като са изключително богати на витамин С, те редуцират заболяванията на чревната система. Когато похапвате повече ягоди, може да усетите и успокояващия им ефект. Освен това ще помогнат на кръвта и черния ви дроб да се прочистят от натрупаните токсини.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…