• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Слънчоглед

Здраве от слънцето

Цветът на слънчогледа е сред най-красивите, а поразителната му прилика със слънцето го прави предпочитан от много хора като цвете за подарък или аранжировка. Слънчогледовата семка пък е една от най-предпочитаните ядки и благодарение на ненаситените мастни киселини, които се съдържат в нея, тя е отлично средство за производство на олио.
Освен всички тези качества на слънчогледа, той се проявява и като лечебна билка. Родината му е Мексико, но и у нас е широко разпространен.
Няма начин да не сте се заглеждали в цъфналите поля от слънчогледи или да не сте спирали за снимка сред тях. Но знаете ли, че растението е едногодишно тревисто? Стъблото му е право и покрито с твърди четинки. Височината, до която може да достигне, е около 2.5 м. Листата на растението са големи и имат дълги дръжки. Формата им наподобява сърце. Разположени са спирално и са окосмени. Цветните кошнички са големи и се намират по върховете на стъблата. Слънчогледът е медоносно растение.
Употребяемите части на растението са листата, цветните листчета и семето от него. Листата се берат в началото на цъфтежа, цветните листчета – при цъфтенето, а семената – след узряването.
Слънчогледът е известен и с богатия си химичен състав от полуизсъхливо масло, което се намира в ядките. Семките съдържат и витамин Е, витамин В1 и манган. В състава им има още мед, триптофан, магнезий и селен. Богати са на витамин B6, фосфор, фолиати и полезни мазнини. Разполагат с белтъчини, фибри и минерални вещества. Изключителната комбинация и разнообразие от вещества правят слънчогледовите семки един от най-силните естествени антиоксиданти. Консумацията на суровите ядки помага на организма да си набави нужното количество селен. По този начин се постига забавяне на стареенето и не се позволява да се развиват ракови клетки.
Слънчогледът е сред доказаните средства срещу висока температура и ревматизъм. Той помага при болки в стомаха и червата. Използва се и при лечение на грип. Цветните листчета и листата на слънчогледа се прилагат при жълтеница, за стимулиране на апетита, при малария и заболявания на сърцето.
Слънчогледовото масло от семената на растението се консумира под формата на напитка против артериосклероза и атероматоза. Запарка от листчетата поддържа цвета на естествено русата коса, а компреси от листата помагат при младежки пъпки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…