Слънчоглед

Здраве от слънцето

Цветът на слънчогледа е сред най-красивите, а поразителната му прилика със слънцето го прави предпочитан от много хора като цвете за подарък или аранжировка. Слънчогледовата семка пък е една от най-предпочитаните ядки и благодарение на ненаситените мастни киселини, които се съдържат в нея, тя е отлично средство за производство на олио.
Освен всички тези качества на слънчогледа, той се проявява и като лечебна билка. Родината му е Мексико, но и у нас е широко разпространен.
Няма начин да не сте се заглеждали в цъфналите поля от слънчогледи или да не сте спирали за снимка сред тях. Но знаете ли, че растението е едногодишно тревисто? Стъблото му е право и покрито с твърди четинки. Височината, до която може да достигне, е около 2.5 м. Листата на растението са големи и имат дълги дръжки. Формата им наподобява сърце. Разположени са спирално и са окосмени. Цветните кошнички са големи и се намират по върховете на стъблата. Слънчогледът е медоносно растение.
Употребяемите части на растението са листата, цветните листчета и семето от него. Листата се берат в началото на цъфтежа, цветните листчета – при цъфтенето, а семената – след узряването.
Слънчогледът е известен и с богатия си химичен състав от полуизсъхливо масло, което се намира в ядките. Семките съдържат и витамин Е, витамин В1 и манган. В състава им има още мед, триптофан, магнезий и селен. Богати са на витамин B6, фосфор, фолиати и полезни мазнини. Разполагат с белтъчини, фибри и минерални вещества. Изключителната комбинация и разнообразие от вещества правят слънчогледовите семки един от най-силните естествени антиоксиданти. Консумацията на суровите ядки помага на организма да си набави нужното количество селен. По този начин се постига забавяне на стареенето и не се позволява да се развиват ракови клетки.
Слънчогледът е сред доказаните средства срещу висока температура и ревматизъм. Той помага при болки в стомаха и червата. Използва се и при лечение на грип. Цветните листчета и листата на слънчогледа се прилагат при жълтеница, за стимулиране на апетита, при малария и заболявания на сърцето.
Слънчогледовото масло от семената на растението се консумира под формата на напитка против артериосклероза и атероматоза. Запарка от листчетата поддържа цвета на естествено русата коса, а компреси от листата помагат при младежки пъпки.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…