• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Вратига

Организмът ти ще заработи като по часовник

Една от народните мъдрости гласи, че засадена в двора вратига кара членовете на семейството да се въртят около домашното огнище, а по този начин се сплотява цялата къща. Това поверие дава и името на билката.
Вратига е тревисто ароматно растение, познато с лековитите си свойства още на нашите баби. То произхожда от Азия, а у нас се среща из цялата страна. Разпространява се по тревисти местности, поляни, храсталаци и край пътища. Вратигата е разпознаваема по златистожълтите си съцветия, които засияват особено силно през лятото.
Растението достига до метър на височина. Стъблата му са многобройни, а на върха се разклоняват. Листата са последователни, с форма на елипса и пересто нарязани. Цветните кошнички са събрани в щитовидни съцветия, всички цветове са тръбести и обагрени в жълт цвят. Плодовете са продълговати, а към основата клиновидно стеснени. Вратигата цъфти от юни до септември.
Билката има в състава си около 1% етерично масло с характерна камфороподобна миризма, която съдържа етеричното масло β-туйон и α-туион. Установено е наличието и на още полезни вещества като камфен, пинен, сабинен, лимонен, цинеол, витамин С, смоли и др. Благодарение на тези съставки вратигата има антисептично, болкоуспокояващо и противоглистно действие.
В българската народна медицина за приготвяне не изцелителни отвари се използват цветните кошнички или връхните стъблени части заедно с цветовете и листата на билката. Те трябва да са отрязани на около 20 см от върха на стъблото по време на цъфтеж.
Запарка от вратига се препоръчва при нервни смущения, главоболие, при спазми в стомаха и при камъни в бъбреците. Притежава още свойството да стимулира менструалното кървене. Листата и цъфтящите върхове имат спазмолитично действие и подпомагат за освобождаването на газовете от стомашно-чревния канал.
От цветята на вратигата се приготвя маслото, което се използва предимно като антихелминтик. Мехлем, приготвен от листата на билката, е средство от народната медицина за лечение на тумори в сухожилията. Той дава и положителен ефект при борба с рака.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…