• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Мащерка

Погрижи се за здравето си и поглези сетивата си

Мащерката е природно чудо, което се грижи за здравето и спокойствието ни. Билката е позната на прадедите ни най-вече като подправка, която придава на храната приятен аромат. Заедно с това тя притежава и много други ползи.
Мащерката расте по тревисти и скалисти дефилета. Среща се по поляните в горите и пасищата, понякога и по ливадите. На територията на България има 15 вида от билката, като всеки един от тях притежава специфичен вкус и аромат.
Мащерката е многогодишно тревисто растение, известно още като „бабина душица“. Листата ѝ са съвсем малки с форма на яйце или елипса. Те се намират едно срещу друго. Цветчетата на растението не са големи, като са оцветени в различните нюанси на лилаво, розово и бяло. Те отделят примамлив нектар, който пчелите използват за производството на също толкова ароматен мед.
Мащерката съдържа разнообразие от хранителни вещества. Най-ценна съставка е етеричното масло, което включва основно тимол и карвакрол. В състава ѝ има още терпинен, терпинеол и борнеол. В растението се откриват дъбилни вещества, смоли и флавоноиди. Билката съдържа урзолова и олеанолова киселина и горчиво вещество.
В приложение за лечебни цели влизат цъфтящите части на мащерката, които са над земята. Под формата на чай или запарка билката действа при кашлица, бронхит и довежда до отхрачване. Помага и при проблеми с колики, диарии, чревни паразити, както и при възпаления по кожата.
Има и известно болкоуспокояващо действие, като същевременно успокоява и нервната система. От древността се е запазила практиката мащерка да се дава при чувство на тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, за нови жизнени сили и дори за кураж.
Успешно билката се включва в лечението на алкохолизъм и махмурлук. Външно се прилага при леки наранявания, порезни рани, мастит и леки възпаления в устната кухина. Под формата на бани – при ставни и нервно-мускулни заболявания.
Етеричното масло от мащерка се използва от козметичната индустрия и се влага в пасти за зъби, вода за уста, сапуни, парфюми и козметични продукти. От фармацевтичната индустрия намира приложение при производството на антисептични мехлеми и други средства.
Въпреки многото си ползи мащерката не се препоръчва по време на бременност. Кърмещите жени също не трябва да я приемат – билката има високо съдържание на етерични масла и това може да повлияе неблагоприятно върху кърмата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…