Мащерка

Погрижи се за здравето си и поглези сетивата си

Мащерката е природно чудо, което се грижи за здравето и спокойствието ни. Билката е позната на прадедите ни най-вече като подправка, която придава на храната приятен аромат. Заедно с това тя притежава и много други ползи.
Мащерката расте по тревисти и скалисти дефилета. Среща се по поляните в горите и пасищата, понякога и по ливадите. На територията на България има 15 вида от билката, като всеки един от тях притежава специфичен вкус и аромат.
Мащерката е многогодишно тревисто растение, известно още като „бабина душица“. Листата ѝ са съвсем малки с форма на яйце или елипса. Те се намират едно срещу друго. Цветчетата на растението не са големи, като са оцветени в различните нюанси на лилаво, розово и бяло. Те отделят примамлив нектар, който пчелите използват за производството на също толкова ароматен мед.
Мащерката съдържа разнообразие от хранителни вещества. Най-ценна съставка е етеричното масло, което включва основно тимол и карвакрол. В състава ѝ има още терпинен, терпинеол и борнеол. В растението се откриват дъбилни вещества, смоли и флавоноиди. Билката съдържа урзолова и олеанолова киселина и горчиво вещество.
В приложение за лечебни цели влизат цъфтящите части на мащерката, които са над земята. Под формата на чай или запарка билката действа при кашлица, бронхит и довежда до отхрачване. Помага и при проблеми с колики, диарии, чревни паразити, както и при възпаления по кожата.
Има и известно болкоуспокояващо действие, като същевременно успокоява и нервната система. От древността се е запазила практиката мащерка да се дава при чувство на тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, за нови жизнени сили и дори за кураж.
Успешно билката се включва в лечението на алкохолизъм и махмурлук. Външно се прилага при леки наранявания, порезни рани, мастит и леки възпаления в устната кухина. Под формата на бани – при ставни и нервно-мускулни заболявания.
Етеричното масло от мащерка се използва от козметичната индустрия и се влага в пасти за зъби, вода за уста, сапуни, парфюми и козметични продукти. От фармацевтичната индустрия намира приложение при производството на антисептични мехлеми и други средства.
Въпреки многото си ползи мащерката не се препоръчва по време на бременност. Кърмещите жени също не трябва да я приемат – билката има високо съдържание на етерични масла и това може да повлияе неблагоприятно върху кърмата.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…