• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Валериан

Мантра за неспокойни души

В днешно време животът на все повече хора е изпълнен с ежедневно напрежение, притеснения и тревоги. Стресът няма цвят, мирис и вкус, но всички усещаме, когато е сред нас и руши тялото и психиката ни. Този упорит противник е победим, защото имаме подкрепа от природата – валериан, познат още като „лечебната дилянка“ и „котешка билка“.
Със сигурност повечето от нас са срещали растението като състав в таблетки, но знаем ли как изглежда то в действителност? Валерианата е тревисто растение с късо коренище и многобройни светлокафяви сочни корени, излъчващи силна миризма. Листата са нечифтопересто нарязани. Венчето е с форма на фуния, асиметрично и петделно. Тичинките са 3 на брой. Плодът наподобява светлокафяво яйцевидно орехче. Цветовете са бели и лилави и са събрани в щитовидни съцветия. Периодът на цъфтеж е от началото на пролетта до средата на лятото.
Валерианата обича да обитава влажни и сенчести места из горите и храсталаците в цялата страна. За лечебни цели се използват нейните корени. Билката дължи своите церовити свойства на съдържанието на около 2% етерично масло с главна съставка борнилизовалерианат също борнеол, лимонен, камфен, изовалерианова киселина, сесквитерпените кариофилен, кадинен и др. Най-голямо значение за седативното действие на растението имат т. нар валепотриати (триестерни производни на ирндоиди).
Редица научни доказателства отдавна са утвърдили валерианата и получаваните от нея препарати като ефикасно нервноуспокояващо, леко сънотворно и спазмолитично средство.
От корените на валерианата се прави студен извлек от 2 чаени лъжици дребно нарязана билка, залети с 250 мл вода и оставени за едно денонощие. Отварата отслабва спазмите на гладката мускулатура и регулира дейността на сърцето. Използва се като помощно средство при климактерични нервни нарушения, мигрена, истерия. Употребява се в начален стадии на хипертонична болест, при спазми на стомашно-чревния тракт, на жлъчните пътища. Успокоява възбуда, причинена от психически травми. Помага при хронично нарушение на коронарното кръвообращение, хипертония първа степен, успокоява пулса.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…