• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Валериан

Мантра за неспокойни души

В днешно време животът на все повече хора е изпълнен с ежедневно напрежение, притеснения и тревоги. Стресът няма цвят, мирис и вкус, но всички усещаме, когато е сред нас и руши тялото и психиката ни. Този упорит противник е победим, защото имаме подкрепа от природата – валериан, познат още като „лечебната дилянка“ и „котешка билка“.
Със сигурност повечето от нас са срещали растението като състав в таблетки, но знаем ли как изглежда то в действителност? Валерианата е тревисто растение с късо коренище и многобройни светлокафяви сочни корени, излъчващи силна миризма. Листата са нечифтопересто нарязани. Венчето е с форма на фуния, асиметрично и петделно. Тичинките са 3 на брой. Плодът наподобява светлокафяво яйцевидно орехче. Цветовете са бели и лилави и са събрани в щитовидни съцветия. Периодът на цъфтеж е от началото на пролетта до средата на лятото.
Валерианата обича да обитава влажни и сенчести места из горите и храсталаците в цялата страна. За лечебни цели се използват нейните корени. Билката дължи своите церовити свойства на съдържанието на около 2% етерично масло с главна съставка борнилизовалерианат също борнеол, лимонен, камфен, изовалерианова киселина, сесквитерпените кариофилен, кадинен и др. Най-голямо значение за седативното действие на растението имат т. нар валепотриати (триестерни производни на ирндоиди).
Редица научни доказателства отдавна са утвърдили валерианата и получаваните от нея препарати като ефикасно нервноуспокояващо, леко сънотворно и спазмолитично средство.
От корените на валерианата се прави студен извлек от 2 чаени лъжици дребно нарязана билка, залети с 250 мл вода и оставени за едно денонощие. Отварата отслабва спазмите на гладката мускулатура и регулира дейността на сърцето. Използва се като помощно средство при климактерични нервни нарушения, мигрена, истерия. Употребява се в начален стадии на хипертонична болест, при спазми на стомашно-чревния тракт, на жлъчните пътища. Успокоява възбуда, причинена от психически травми. Помага при хронично нарушение на коронарното кръвообращение, хипертония първа степен, успокоява пулса.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…