Върбинка

Бори мигрената, премахва тревожността

От древни времена върбинката е позната и почитана в различни култури. По време на ранното християнство се вярвало, че това е билката, с която са лекувани раните на Христос след свалянето му от кръста. Затова е била наричана „свещена“ и се ползвала срещу прогонване на тъмни сили. Дали е истина остава загадка, но със сигурност можем да потвърдим за многобройните лечебни свойства на билката. Сред тях са подсилване на нервната система като успокоява напрежението и стреса, лечение на меланхолия, депресия, истерия и обсесивни състояния.
Върбинката е многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, достигащо до метър височина. То е четириръбесто и разклонено в горната си част. Листата на върбинката са срещуположни и продълговати, намиращи се на къси широки дръжки. Цветовете са прибрани в дълги класове по върховете на клоните. Венчето е бледовиолетово с форма на фуния, неправилно 5-делно, което е почти двуустно. Плодът на билката е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти от май до октомври.
Върбинката е разпространена по територията на цяла България. Расте по тревисти и буренливи места, край шосета, селища и из посеви.
За медицински цели се ползват цъфтящите връхни части на растението, отрязани на 20 см от върха. В тях се съдържат оталкалоиди, етерично масло, танини, гликозиди, каротин, горчиви вещества, терпентини, дъбилни вещества. Някои от съставките на етеричното масло, извлечено от нея, са цитрал, терпени, терпенови алкохоли с камфоров мирис. Други компоненти, установени в билката са: слуз, емулсин, витамин С, минерални соли и инвертин.
Върбинката укрепва цялостно организма и понижава високата температура. Запарка от растението се прилага външно и вътрешно. Полезна е при лечение на чернодробни заболявания, простуда, болезнена менструация, преумора, мигрена и безсъние, тревожност и паника.
Отвара от билката се използва за измиване на лицето при акне или тежки обриви. Прилага се и при зъбобол, и пародонтоза. Има ефект срещу анемия, болки в гърлото, задържане на течности, пясък и камъни в бъбреците.
Болните споделят, че след приема на отварата от върбинка усещат мигновено подобрение.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

,
27.00 лв.

Фитнес чай Detox

,
29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

,
27.00 лв.
Промо

Черен чай с какао

,
15.60 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

,
28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…