• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Върбинка

Бори мигрената, премахва тревожността

От древни времена върбинката е позната и почитана в различни култури. По време на ранното християнство се вярвало, че това е билката, с която са лекувани раните на Христос след свалянето му от кръста. Затова е била наричана „свещена“ и се ползвала срещу прогонване на тъмни сили. Дали е истина остава загадка, но със сигурност можем да потвърдим за многобройните лечебни свойства на билката. Сред тях са подсилване на нервната система като успокоява напрежението и стреса, лечение на меланхолия, депресия, истерия и обсесивни състояния.
Върбинката е многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, достигащо до метър височина. То е четириръбесто и разклонено в горната си част. Листата на върбинката са срещуположни и продълговати, намиращи се на къси широки дръжки. Цветовете са прибрани в дълги класове по върховете на клоните. Венчето е бледовиолетово с форма на фуния, неправилно 5-делно, което е почти двуустно. Плодът на билката е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти от май до октомври.
Върбинката е разпространена по територията на цяла България. Расте по тревисти и буренливи места, край шосета, селища и из посеви.
За медицински цели се ползват цъфтящите връхни части на растението, отрязани на 20 см от върха. В тях се съдържат оталкалоиди, етерично масло, танини, гликозиди, каротин, горчиви вещества, терпентини, дъбилни вещества. Някои от съставките на етеричното масло, извлечено от нея, са цитрал, терпени, терпенови алкохоли с камфоров мирис. Други компоненти, установени в билката са: слуз, емулсин, витамин С, минерални соли и инвертин.
Върбинката укрепва цялостно организма и понижава високата температура. Запарка от растението се прилага външно и вътрешно. Полезна е при лечение на чернодробни заболявания, простуда, болезнена менструация, преумора, мигрена и безсъние, тревожност и паника.
Отвара от билката се използва за измиване на лицето при акне или тежки обриви. Прилага се и при зъбобол, и пародонтоза. Има ефект срещу анемия, болки в гърлото, задържане на течности, пясък и камъни в бъбреците.
Болните споделят, че след приема на отварата от върбинка усещат мигновено подобрение.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…