• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Великденче

Изцерение от всичко

В дълбока древност, когато римляните искали да направят комплимент на някого, казвали, че той има толкова добри качества, колкото великденчето. То е било наричано „изцерлител на недъзи”, като до ден днешен хората го ползват за „изцерение от всичко”. Растението е познато като „мъжка вярност“, тъй като при докосване листенцата на цветовете окапват. Друго негово название е „гергьовче“, а името му „великденче“ идва от периода на цъфтеж – по време на Великденските празници.
Растението се среща из цялата страна, както и в Европа, до 2000 м надморска височина. Обича влажни гористи и храсталачни места.
Билката представлява многогодишно влакнесто растение с тънко пълзящо коренище. Има влачещо се по земята 30 см стъбло. По него са разположени с малки, отстрани назъбени, сребристи листа, като постепенно преминават нагоре в светлосини до виолетови. Цветовете са събрани във връхни изправени жлезисто-влакнести гроздове. Венчето e бледосиньо, неправилно 4-делно, a плодът е двугнездна многосеменна кутийка.
За лечебни цели се използва надземната част на великденчето, събирана в началото на цъфтежа. Важно е да не смесва с останалите видове от рода Veronica, на които съцветието е връхно или чашката е петделна.
Билката е източник на иридоидни гликозиди, вероникозид и ладрозид. Установени са в състава ѝ дъбилни и горчиви вещества, сапонини, малко етерично масло, манитол, в-ситостерол, фенолни киселини, флаво-ноиди, захари, витамин С, каротен, органични киселини, смолисти вещества и минерални соли.
Всички тези полезни вещества на великденчето, приложени в запарка, помагат при ангина, бронхит, астма и суха кашлица. Положително въздействие оказват и при лечение на невроза, предизвикана от психическо натоварване. Препоръчва се на хората, които се занимават с умствен труд. Чай от билката помага за свежа памет, а също премахва и усещането за световъртеж.
Великденчето е и основен церител при екземи и кожни заболявания, лечение на рани и изгаряния.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…