• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Орех

Супер храна за мозъка

Според старо поверие най-лесният начин да разбереш за какво е полезно едно растение, е като обърнеш внимание на външните му белези. Приликата на ореховата ядка с човешкия мозък е очевадна и явно външният ѝ вид не ни подвежда. Факт е, че орехът е наречен супер храна за мозъка поради високото си съдържание на уникални омега-3 киселини. Той има и повече от всички други ядки антиоксиданти, фолиева киселина (витамин B9) и витамин Е.
Орехът е едно от най-старите познати дървета. Сведения за него дава самият Хипократ, който остава впечатлен от лечебните му свойства. Орехът се отглежда като култивирано растение в цялата страна. Рядко се среща в неговата дива разновидност по чакълести и каменливи места.
Орехът може да достигне до 30 м височина. Той има широка и разклонена корона, а кората му е тъмносива, гладка до напукана. Листата са на дълги дръжки, нечифтоперести и продълговати с форма на яйце или елипса. Цветовете на ореха са еднополови, като мъжките са в увиснали реси, а женските – на върха на младите клонки. Плодът е сферичен или яйцевиден, с месеста зелена външна обвивка и твърда дървениста вътрешна обвивка. Цъфти през месеците април и май.
За създаване на изцелителни отвари се взимат листата и зелената обвивка на плодовете на ореха. В листата се съдържат галотанини, както и производни на нафтохинона юглон и флавоноиди. Те са богати на фенолни киселини, етерично масло и аскорбинова киселина. В състава на зелената плодна обвивка има основно аскорбинова киселина, танини, а- и в- хидроюглон. Ядките са много вкусни и същевременно питателни. Те съдържат протеини, витамини, минерали и есенциални мастни киселини.
Основните свойства на използваемите за лечебни цели части на ореха са противовъзпалително, запичащо и тонизиращо. Чай или запарка действат положително при гъбични и бактериални инфекции, както и при възпаление на кожата. Помага и при проблеми със стомашно-чревния тракт и при акне. Препоръчват се бани от отварата на листата на орех при болни от рахит и подагра. Лечебно действие оказват при възпаление на венците, на стомаха и на червата. Баните са полезни при бяло течение у жените, хемороиди, кървене, нередовна менструация и опаразитяване с чревни глисти.
Седмичното ни меню е необходимо да съдържа достатъчно количество орехи, защото помагат за намаляване на стреса и стареенето на организма. Когато ореховото олио се използва външно, то може да заглади дребните бръчки и да прикрие старите белези. Помага и за премахване на тъмните кръгове под очите, хидратира и омекотява сухата кожа.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…