• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Мокреш

Спри кървенето на венците

Кървенето на венците е знак за опасност, като в най-лошия случай може да се стигне и до загуба на зъб. Съществуват обаче и много природни средства, които се справят с този проблем. Едно от тях е билката мокреш. Интересното при нея е, че тя е едновременно подправка и зеленчук.
Мокреш расте из цялата страна – край извори, планински потоци, реки и други водоеми. Растението е известно и под имената „поточарка“ и „кресон“. Представлява тревисто растение с добре изразени терапевтични свойства. Листата са нечифтоперести, с леко закръглена форма и такава на елипса. Цветовете се намират на върха на стъблото и са събрани в гроздови съцветия. Те са бели и цъфтят през май, юни и юли. Чашката и венчето са четирилистни, а тичинките са с виолетови дръжки и жълти прашници. Плодът е странично сплесната шушулка с червено-кафяви семена.
Използва се надземната част на растението, която е богата на серния гликозид гликонастурцин, който отделя етерично масло; каротен и минерални соли. Мокреш осигурява повече желязо от спанака, а количеството витамин С е повече, отколкото в някои цитрусови плодове.
Този химичен състав прави мокреш едно от най-полезните зелени растения в света. Билката се използва като диуретично, противовъзпалително, муколитично и стабилизиращо перисталтиката средство. Още от миналото растението е използвано като отхрачващо средство при хронични бронхити, за лечение на скорбут и за изчистване на дихателните пътища при белодробни заболявания.
Листата на мокреш могат да се приемат като хранителна добавка в салата или като чай. Тяхното действие помагат при лечението на възпалителните процеси в пикочния мехур, цистити и различни кожни проблеми. Билката е незаменимо средство при гингивити и кървене на венците, поради противовъзпалителните си свойства. Повлиява благоприятно и при малокръвие, хроничен хепатит, ревматизъм и хипофункция на щитовидната жлеза.
Билката намира приложение и при бъбречно-каменна болест, и като помощно средство при нарушена чернодробна функция.
Мокреш е ефективно средство за понижаване на нивата на кръвната захар в организма.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…