• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Див чесън

Меча храна за здрав стомах

Дивият чесън, наричан още левурда, мечи или див лук, е един от предвестителите на пролетта. На външен вид е красив и прилича на цвете. Латинското име на растението означава „мечка“. Той е и първата храна на кафявите мечки след зимния им сън, която им помага да се пречистят от токсините. В миналото военачалниците са казвали на своите подчинени да хапват див чесън по време на походи. По този начин те си набавяли пълноценни съставки, които им помагали при възпаления и стомашно-чревни проблеми.
Дивият чесън вирее в умерените региони на Европа. У нас се среща в цялата страна, главно в широколистните гори. Силният му мирис се усеща мигновено, дори и да не сте забелязали растението.
Левурдата е многогодишно луковично растение. Листата са зелени и блестящи. Те излизат от продълговата луковица, покрита с бели прозрачни ципи. Стъблото е гладко и светлозелено. Растението заедно с цвета си достига до 30 см височина. Цветовете и тичинките са 6 на брой и са бели на цвят. Плодът е тригнезден и има по 1 семе във всяко отделно гнездо. Цъфтежът на растението е от април до юни.
Дивият чесън е богат на витамини А, РР, В1, В2, В3, В6, В9 и С. В състава му има още етерични масла, калций, калий, флуор, сяра и йод. Химичният състав на растението включва съдържание на желязо, манган, селен, цинк и мед. Чесънът има и жизнено важни за организма мазнини и аминокиселини.
За лечебни цели се ползват стръковете и луковицата на растението. Екстракт от билката оказва потискащо действие върху развитието на бактериите, които са причинители на стомашно-чревните инфекции.
Левурдата притежава и свойството да пречиства кръвта, да дава енергия на организма и да стопява излишните мазнини. Високият минерален състав и съдържание на витамини в растението предпазват от авитаминоза. Дори дългите чревни глисти изчезват след известна употреба на див чесън. Препоръчват се и промивки с отвара от билката, която помага за лечение на бяло течение.
Приемът на растението предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Убива причинителите на различни инфекциозни заболявания като стрептококи, стафилококи и тифни бактерии. Силно лекарство е срещу грип и дизентерия.
Дивият чесън действа положително при лечение на проблеми с дихателните пътища и белите дробове. Прилага се и при ангини, коклюш, кожни заболявания.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…