• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Върба

Природната алтернатива на аспирина

Ефирните върбови клонки са един от основните символи на големия християнски празник Цветница. Те се осветяват в църквата, след това се отнасят в дома и се поставят на входната врата за здраве и благоденствие на цялото семейство.
Върбата е здраве и това се знае още от древността. Есенция от кората ѝ е идеалната природна алтернатива на лековития аспирин. Затова и на много места върбата се приема като магическо дърво. Неслучайно и различни приказни герои се борят срещу злото с вълшебна върбова пръчка.
Върбата се среща като храстовидно растение или дърво, достигащо внушаващите 30 м височина. Клоните ѝ са чупливи, разположени са хоризонтално и образуват широка короната. Листенцата на върбата са заострени и леко назъбени. Отгоре са матовозелени, а отдолу имат сребристи власинки. Страничните реси се развиват по едно и също време с листата. Мъжките жълтеят, а женските са зелени. Върбата има дребни плодове и семена. Цъфти от месец март до месец май.
Дървото обича влажните места и расте край реките и песъчливите зони. Англичаните установили, че корените на растението са потопени във вода и затова ще може да лекува болести, причинени от „мокри крака”.
За лечебни цели се ползва кората на върбата, която се събира в началото на пролетта. Използваеми са и корите на видовете ракита и крехка върба. Ракитата е 5-метров храст със сива и гладка кора. Листата са назъбени и широки, развиват се след ресите. Крехката върба достига до 15 м височина. Наричана е така заради чупливите си клони. Листата са лепкави и назъбени. На цвят отдолу са сиво-зелени, а отгоре – тъмнозелени. Цъфти през месеците април и май.
Корите на върбите са изключително ценени в медицината поради високото си съдържание на салицин. Това съединение притежава всички свойства на аспирина, но без страничните действия за организма. Освен това растението съдържа и полезните дъбилни вещества.
Екстракт от върбовата кора се ползва при висока температура и треска. Помага при болки в мускулите и ставите. Лекува инфекции и простудни заболявания. Намира приложение при диария и стомашни болки. Действа успокояващо при менструални болки. Може да окаже благоприятно въздействие при обриви и при потене на краката. Екстрактът лекува и гнойни рани.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…