• Няма продукти в количката.
Възползвай се от ексклузивните ни чайове "За него" и "За нея" и подари незабравим подарък на теб и твоята половинка за Свети Валентин.

Лазаркиня

Билката на здравето и радостта

В сенчестите гори на предпланинските и планинските райони на страната ще срещнете едно много красиво, нежно и ефирно цвете – лазаркинята. От дълбока древност то е познато и като биле на радостта, защото силният му аромат въздействал положително на хората и ги карал да се чувстват щастливи.
Лазаркиня е многогодишно тревисто растение. То е прикрепено към земята чрез слабо пълзящо коренище. Нагоре растението се извисява с многото си наброй стъбла и достига височина от едва 40 см. Цветовете са малки и бели на цвят. Те се събират в отделни съцветия на върха на растението. Плодът на лазаркиня е сух и се разпада на две половинки. Цъфти от април до май. Обикновено се бере в края на цъфтежа.
Химичният състав на растението се състои от кумарини, флавоноиди, танини и иридоиди. Силният аромат на лазаркинята се дължи на гликозида кумарин.
За лечебни цели се използва надземната част на растението, която има пикочогонно и леко противовъзпалително действие. Билката помага за пречистването на кръвта и успокоява нервната система. Тя има възбуждащо дейността на черния дроб и жлъчката, възбуждащо и омекотяващо слизестия епител на дихателната система.
Листата на лазаркинята действат при заболявания на пикочните пътища, цистит, при колики от различен произход. Те помагат при безсъние, гадене и световъртеж. Повлияват благоприятно при лечение на конюктивит, кожни обриви и рани, при болезнена менструация.
Австрийската народна медицина изтъква главно укрепващото действие на билката при болки в сърцето, причинени на нервна почва.
Лазаркиня помага на деца и възрастни при кашлица, ангина и хрема. Външно се прилага при лечение на екземи и кожни хематоми.
Традиционната ни медицина препоръчва консумацията на свежото растение при чернодробна цироза и при възпалителни заболявания на пикочоотделителните пътища. Лековитите свойства на билето помагат при задух, бронхит и бронхиална астма. Болката успокоява болките в стомаха. Лазаркиня помага при лечение на меланхолия, припадъци, истерия и сърцебиене.

Популярни продукти

Фитнес чай Slim

27.00 лв.

Фитнес чай Detox

29.00 лв.

Фитнес чай Energy

29.00 лв.

Фитнес чай Balance

27.00 лв.

Черен чай с какао

26.00 лв.

Ройбос с канела

28.00 лв.

Цитрус мате

28.00 лв.

Ройбос с манго и папая

28.00 лв.

Решения за вашия стартиращ бизнес

Докоснете се до вълшебния свят на Ботаникъл

Private Label Program

Програма, която Ви предоставя възможност за производство на чай, билки и подправки с Ваша собствена марка и с пожелан от…